Чай – це не засіб для втамування спраги, а незвичайна синергія класичних традицій і місцевих звичаїв. В організації чаювання відображена естетика кухні цілих регіонів, яка тісно стикається з філософією і життєвим укладом народів. У кожній країні посуд для чаю має свої відмінності, що впливають на смакову складову напою.

Китайські чашки – ча бей і гайвань

Піали для чаю ча бей

Де найкраще відчувають чай? Звичайно, там, звідки він родом. Китайські традиції довгий час залишалися непорушними і гідними наслідування. У Піднебесній чай п'ють з особливих китайських піал ча бей.

Спочатку ці глиняні піали використовували тільки для рису. Потім вони еволюціонували від непоказної глиняної мисочки до вишуканої порцелянової чашки з витонченим розписом. З розвитком чайних церемоній ча бей стала класичним посудом для напою. Заварюють чай в керамічних або порцелянових чайниках. Чайник повинен добре закриватися і мати кришку з отвором. Для розкриття аромату ідеально підходить ісинська кераміка. Скло китайці використовують рідко, вони вважають, що насиченість ароматом і повнота смаку втрачається в скляному посуді.

 

Також китайці заварюють чай і в чашці гайвань. Це ємність з кришкою і блюдцем, об'ємом від 80 до 200 мл, виготовлена ​​з кераміки або фарфору, рідше – зі скла. Гайвань називають чашею трьох основ: блюдце символізує землю, кришка – небо, а чашка – людину. Людина знаходить гармонію в чаюванні, перебуваючи між небом і землею. Гайвань використовують для заварювання і пиття.

 
 
Чашка для чаю гайвань

Скляний стакан в формі бутона тюльпана

Стакан для чаю армуд

Східна традиція – пити чай зі склянок грушоподібної форми, які подають на блюдечку. Такі склянки називають армуд. Форма, що нагадує бутон тюльпана, дозволяє довше тримати напій гарячим, а прозорі стінки відмінно передають його насичений колір. Обсяг армуда становить приблизно 160-180 мл. Стакан може бути з ручкою або металевим підстаканником.

Традиційно такий посуд виготовляють з прозорого скла і кришталю, але є барвисті колекції, декоровані різнобарвним східним орнаментом і позолотою. Зустрічаються і порцелянові армуди. Популярні білі варіанти з позолотою і кольорові в синьо-фіолетових відтінках.

 

З армуда зручно пити чай – у верхній його частині рідина трохи вистигає, а в нижній – довго залишається гарячою. Стакан без ручки, згідно з етикетом, беруть пальцями правої руки.

Армуд з кольоровим декором Армуд з золотим підсклянником
Армуд з кольоровим декором Армуд з золотим підсклянником

З армудів п'ють чай в Ірані, Азербайджані, Туреччині та інших країнах. До нього можуть подавати солодощі, горіхи, фрукти.

 

Тяван – чашка в японській традиції

Чашку-піалу тяван для японських чайних церемоній неможливо просто віднести до посуду. По-перше, це майже завжди витвір мистецтва. Деякі зразки мають статус національного надбання, у них є власні імена і почесне місце зберігання. По-друге, у японців особливе ставлення до чашкам під час чайної церемонії. Тяван персоніфіковані – до них звертаються по імені, як до повноцінних учасників церемонії. Найпрестижніша чашка подається найважливішому гостеві.

Порцелянова чашка для чаю тяван Керамічна чашка тяван
Порцелянова чашка для чаю тяван Керамічна чашка тяван

Тяван повинна бути легкою, але при цьому відрізнятися хорошою стійкість і мати гладку внутрішню поверхню. Особливістю японських чашок є невеликий недолік – краса не ідеальна. Це може бути нерівний малюнок, слід від пальців майстра, мікроскопічний шматочок глини, який виступає. Тяван повинна зручно поміщатися в руці. Її діаметр по обідку – від 10 до 12,5 см. Висота коливається від 7,5 до 10 см, але тут традиційні розміри можуть бути знехтувані, японські піали часто роблять вище 10 см. Виготовляють тяван з кераміки, фарфору і скла. Класичні зразки мають клеймо майстра.

Чаювання по-англійськи

Порцелянова чашка для чаю Порцеляновий молочник
Порцелянова чашка для чаю Порцеляновий молочник

Англійці п'ють чай з класичної пари – чашка + блюдце. Цей посуд може бути виготовленим з порцеляни чи фаянсу. Чайник для заварки теж краще взяти фарфоровий. Дж. Оруелл у своєму знаменитому есе A Nice Cup of Tea «Чашка відмінної чаю» відзначав, що в емальованих і срібних чайниках заварка виходить гірше, ніж в порцелянових і олов'яних. Письменник рекомендував використовувати чашки циліндричної форми, в яких напій довше не остигає. Традиційно чай по-англійськи п'ють з порцелянових чашок – легких, тонких і дзвінких. Вони можуть бути чисто білими, але часто британці вибирають чашки, декоровані квітковими візерунками.

 

Такий посуд надає чаювання особливий шик, робить його приємним і особливим. Одним з найважливіших атрибутів tea party in English є молочник. Питання, як правильно наливати: молоко в чай ​​або навпаки, досі відкрите, британці вже кілька століть не можуть прийти до єдиної думки, але без молочника процес немислимий.

Чаювання по-англійськи

Для чаювання зазвичай беруть молочник, виготовлений з тонкого білого фарфору, в ньому молоко виглядає дуже ефектно і апетитно. Обсяг може бути від 100 до 300 мл. Питання цукру теж є дискусійним. Багато англійців вважають, що цукор псує смак чаю, але є і шанувальники солодкого варіанту. Для них обов'язковим атрибутом tea party in English є порцелянова класична цукорниця. На столику біля каміна буде гарно виглядати чайний сервіз на чотири або шість персон.

Керамічна чашка для чаю

Українці люблять пити чай з керамічних чашок різного розміру. На території нашої країни кілька відомих центрів гончарства, тому керамічний посуд є в кожному будинку. У нас популярні і традиційні пари – керамічні чашки з блюдцями різного кольору, а також великі глиняні кухлі з кумедними написами.

Ті, кому ближче східні традиції, купують вишукані піали. Хто є шанувальником англійського чаювання – вибирає порцелянові вироби. Гармонія смаку напою включає багато складових, посуд в цьому списку займає важливе місце.