В народі жартують, що з появою столового приладдя людина стала розумною істотою. Звичайно ж такі вислови не можна сприймати беззастережно, але й частина правди в них є. Адже з усіх живих істот лише людина під час прийому їжі використовує не лише рот, зуби та руки, а й інші допоміжні інструменти. Називають це приладдя ложкою, виделкою та ножем. Розрізняють столові прибори за матеріалом, призначенням, видом та навіть стилем. Щоб не загубитися у різномаїтті, та зробити правильний вибір столових приборів — читайте нашу статтю.

Столові прибори на серветці біля тарілок
Зміст
  • Критерії вибору столових приборів
  • Правильна сервіровка столових приборів
  • Коли та навіщо були винайдені столові прибори
  • Види столових приборів
  • З чого виробляють столові прибори
  • Мова столових приборів

Критерії вибору столових приборів

Коли мова йде про спорядження кухні чи їдальні, зазвичай найбільше уваги приділяється столовому посуду. Ми ретельно вибираємо сервізи, чашки, келихи та стакани. Навіть підбору скатертини чи серветок приділяємо більше уваги, ніж столовим приборам. Але так робити не можна, адже від них залежить загальний вигляд сервірування столу, безпека людини, яка ними користується, і навіть смак страв, які споживатимуться. Щоб не помилитися і купити в магазині посуду столові прилади, які підійдуть саме вам — скористайтеся при виборі наступними порадами:

Ложка і виделка золотого кольору
  1. Не купуйте набори столових приборів лімітованих колекцій чи з обмеженим випуском. До таких акцій часто вдаються бренди преміум-сегменту, але це така собі пастка, яка зрештою призведе до більших витрат. Річ у тім, що на вилках та ложках через деякий час з'являються подряпини, вони почнуть тьмяніти, ножі затупляться, і певні одиниці з цього набору потребуватимуть заміни. Прийшовши до магазину, вам скажуть, що колекція була лімітованою, більше не випускається, тому замінити прилади не зможуть. В результаті, щоб не псувати стилістику сервіровки, вам доведеться купувати новий набір столових приладів.
  2. Вибирайте приладдя в залежності від того, які страви будуть у меню. Це стосується як ресторанів, так і домашньої кухні. Пам'ятайте, що для м’яса, морепродуктів, десертів та перших страв потрібні різні кухонні прибори. Одна ложка не повинна бути для всього.
  3. Не купуйте прибори з дешевих матеріалів. Пам'ятайте правило: скупий платить двічі. Неякісний посуд швидко зіпсується, та потребуватиме заміни. Тоді як якісний прослужить вам не один рік.
  4. Коли мова йде про столове приладдя для закладів громадського харчування, чи для щоденного домашнього використання, надайте перевагу виробам із нержавіючої сталі. Вони стійкі до появи плям та подряпин, легко миються у посудомийній машині, та мають тривалий термін служби.
  5. Орієнтуйтеся на стиль їдальні чи зали громадського закладу. Всі види столових приладів мають відповідати дизайну інтер'єру та загальній атмосфері місця. Сучасні магазини пропонують столове приладдя в азійському, італійському, класичному та багатьох інших стилях.
  6. Столове приладдя також обирають за вагою. Є легкі та важкі моделі. Перші більш вразливі до ушкоджень та недовговічні через свій матеріал виготовлення. Важкі столові прибори мають триваліший термін служби, більш стійкі до механічних пошкоджень, та мають більш елегантний дизайн.
  7. Якщо є можливість купити комплект столових приборів на одну персону — зробіть це. Спробувавши, ви зрозумієте, чи зручно вам користуватися ними, чи підходить вам така модель, її форма та матеріал. Це потрібно для того, щоб уникнути розчарувань і зайвих витрат. Адже буде прикро, якщо ви купите цілий набір, і виявиться, що він не підходить вам.
  8. Подбайте про запас столових приладів. Стається, що завітало більше гостей, або ж щось загубилося чи зламалося. Щоб не бігти до магазину за новими приборами, завжди має бути запасний варіант.
  9. І остання порада: враховуйте вік людей, які будуть користуватися столовим приладдям. Дітям та людям похилого віку може бути не зручно їсти стандартною виделкою чи ложкою. Для них можна підібрати окремі моделі меншого розміру, та з легкого матеріалу.

Отже, користуючись цими порадами вибрати столові прибори стане легше. Чудовими мають бути не лише страви на вашому столі, а й інструменти для їх споживання. Але гарні та доречні столові прилади — це півсправи. Треба вміти правильно їх розміщувати на столі. Про нюанси сервірування виделок, ложок та ножів поговоримо далі.

Правильна сервіровка столових приборів

Правильному розташуванню столових приборів приділяють багато уваги в елітних ресторанах та гостьових будинках. Не слід нехтувати сервіровкою і вдома, сідаючи їсти з родиною. Як мінімум — це виглядає красиво та охайно. А ще, від того, де лежатиме виделка, ложка чи ніж, якої форми та розміру вони будуть, залежить зручність у споживанні страви. Сервіровка столових приборів — справа проста, хоча й здається на перший погляд заплутаною. Щоб розібратися у цьому питанні, скористайтеся такими порадами.

Столові прилади, які подаються, мають відповідати:

  • часу прийому їжі: сніданок, обід чи вечеря;
  • виду страв та закусок, які будуть споживатися;
  • формі столу, дизайну скатертини, стилю зали чи їдальні.

Розташовувати столові прибори за загальними правилами формального сервірування слід за наступною схемою:

  • ложку, ніж та виделку кладуть у тій послідовності, в якій споживатимуться страви. Наприклад, спочатку перші страви, далі гарнір, закуски, потім десерт і т.д.;
  • справа кладуть: ніж з лезом, повернутим до тарілки, та ложку вигнутою сторону вниз;
  • зліва розташовують виделку, зубці мають дивитися вгору;
  • столові прилади для вживання десертів кладуть зверху над тарілкою.

Якщо під час їжі передбачається декілька видів страв, то кількість приладів збільшується відповідно до цього.

Якщо ви думаєте, що однієї виделки, ножа та ложки вистачить для будь-яких страв, то це не так. Є різновиди столових приборів, як от для м’яса та риби, для закусок та гарнірів, для десертів, для чаю та кави. Поговоримо про це трохи згодом, а зараз проведемо невеликий екскурс в історію появи столового приладдя.

Сервірування столових приборів

Коли та навіщо були винайдені столові прибори

Приладдям для споживання їжі ми користуємося щодня. Це прості та корисні інструменти на кухні, які полегшують нашу кулінарну буденність. Людство настільки звикло до ложок, виделок та ножів, що рідко задумується про історію їхньої появи. Але ж там є багато цікавих фактів.

Подоба ложки з'явилася разом з першими людьми. Це найперший та найстаріший столовий прибор на планеті. Наші пращури готували собі їжу, яку треба було чимось черпати. Тоді ложкою служили мушлі, або каміння відповідної форми з заглибленням. В ті часи столовий прибор ще не мав ручки. Вона з'явилася пізніше, і виготовлялася із кісток вбитих тварин. Знахідки археологів говорять, що ложки з ручкою використовували єгиптяни у релігійних обрядах ще у 1000 році до н.е. Матеріалом для виготовлення приладів служила слонова кістка, каміння, деревина та сланець. Оздоблювали столові вироби декоративними прикрасами та ієрогліфами.

Цікавий факт: у часи існування Грецької та Римської імперії бронзові та срібні ложки широко використовувались заможними людьми. А в Англії цей столовий прибор був елементом дорожнього гардероба короля Едуарда І. Британці використовували ложки, прикрашені дорогоцінним камінням, як символ багатства та влади. В часи Стюартів та Тюдорів ложку дарували на хрестини.

Зовнішній вигляд цього столового приладу змінювався протягом тисячоліть. Лише у XVIII сторіччі обідня ложка набула вигляду, в якому ми бачимо її сьогодні.

Правильне розміщення ножа та ложки

Далі мова піде про виделку. Її прототип з'явився майже одночасно з ложкою. Але тоді прилад мав лише два зубці, і використовувався здебільшого для приготування чи подачі їжі. Спершу користуватися виделками почали в Древньому Єгипті у 1900 році до н.е. Через декілька тисячоліть Шовковим шляхом цей столовий аксессуар потрапив до Венеції.

Цікавий факт: перші згадки про виделки у Венеції ведуться з весілля візантійської принцеси Теодори Анни Дукайни. Вони були виготовлені із золота, і входили у весільний посаг нареченої. Але багато венеціанців злякалися цього приладдя, і побачили в ньому зневагу до самого Господа. Через декілька років принцесса померла від загадкової хвороби. Вся релігійна спільнота визнала це карою Божою за надмірності та зневагу до Всевишнього.

Популярність виделки почала зростати у XVI сторіччі завдяки Катерині Медичі. Разом в оливковою олією та пастою вона започаткувала моду на цей металевий столовий прибор на французьких столах.

Найбільшу популярність виделка отримала в період спалаху чуми. Тоді люди стали більш ретельно ставитися до власної гігієни, і, щоб не підхопити хворобу з їжі, за допомогою цього столового приладу очищували страву від бруду.

Наостанок поговоримо про ніж. З давніх часів він використовувався як зброя, та як інструмент для вживання їжі. Тоді ножі мали дуже гостре лезо, і тому завжди становили загрозу, перебуваючи на столі. Особливо в часи правління французької династії Бурбонів. Тоді ель та вино були традиційним напоєм під час їжі, тому люди на підпитку часто травмували себе, намагаючись ножем покласти собі штамок страви до рота.

Через це у 1669 році Людовік XIV, зі зростанням популярності виделок, заборонив використовувати гострі ножі на обідніх столах. Він наказав замінити їх приборами з більш тупим лезом.

Так розвивалося столове приладдя з древності до наших часів. Спочатку люди мали по одній ложці, виделці та ножу. Сьогодні ж список набагато ширший, і включає різні види приладів для вживання їжі. Про це розкажемо далі у статті.

Види столових приборів

Столові прибори, які сьогодні можна знайти у магазинах, поділяються на основні і додаткові. У повсякденному житті ми, частіше за все, використовуємо прилади з основної групи. Тоді як на офіційних заходах, чи в ресторанах нам подають додаткові ложки, виделки та ножі різних розмірів. Нумо розбиратися, у чому ж відмінність. Існують такі групи приборів:

  • столова — призначена для перших та других страв. Складається з ножа, вилки з чотирма зубцями, та ложки. Довжина ножа в цьому наборі повинна дорівнювати діаметру обідньої тарілки, а всі інші прилади мають бути коротшими;
  • закусочна — для холодних страв та закусок. Група охоплює виделку та ніж, довжина яких має дорівнювати діаметру тарілки для закусок;
  • рибна — для морепродуктів. Сюди входить тупий, схожий на лопатку ніж, та виделка з короткими зубцями. ;
  • десертна. В цю группу столових приладів входить ніж з вузьким лезом та гострим кінцем, який за довжиною має дорівнювати діаметру десертної тарілки. Також тут має бути трохи коротша за ніж невелика ложка, і виделка з трьома зубцями.
Столові прибори для перших та других страв

Також кухарі виділяють додаткові прилади, які роблять вживання їжі зручнішим. Це різні щипці для пасти, салату та для оброблення морепродуктів, ложки для солі, спецій та бульйонів, ножі для розрізання риби, сиру, масла та фруктів. Допоміжне столове приладдя всіх типів не обов'язково мати на домашній кухні. А от в закладах громадського харчування вони стануть доречними. Вибираючи столові прилади, слід враховувати не лише їх призначення, а й матеріал, з якого вони виготовлені. Нижче розкажемо про особливості сировини для кухонного інструменту та аксесуарів.

З чого виробляють столові прибори

Класифікація столових приборів включає не лише їх тип, а й матеріал виготовлення. Перше приладдя для вживання страв виготовлялося з каменя, мушлів, деревини, глини, сланцю, кісток тварин, та іншої природної сировини. Пізніше почали використовувати звичайні та дорогоцінні метали. Сьогодні ложки, виделки та ножі для вживання їжі роблять з таких матеріалів:

  • з пластику. Це найдешевші моделі для одноразового вживання їжі;
  • зі сталі з додаванням хрому. Такі прилади мають маркування “нержавіючі”, відрізняються високою міцністю, легкістю у догляді, та не вбирають запахи. Завдяки власному магнітному полю можуть використовуватися у посудомийках з магнітною системою. Вироби з такого сплаву мають блакитний відтінок;
  • з хромованої сталі з нікелевим покриттям. Приладдя з цього матеріалу має кремове забарвлення, стійке до агресивних кислот та корозії;
  • зі сплаву хромованої сталі з нікелевим покриттям, та срібним напиленням. Вироби з такого матеріалу не ржавіють та легко миються в посудомийній машині;
  • зі срібного сплаву чи чистого срібла. У першому випадку використовується суміш срібла з іншим матеріалом. Такі вироби мають позначку 800 проби. Прилади з чистого срібла маркуються 900 пробою, та мають на собі зображення корони;
  • з нержавіючої сталі з напиленням із золота. Шар цього покриття вимірюється в мікронах, де 1 мікрон дорівнює 0,0001 мм. Прилад покривається золотим напиленням повністю, або частково з декоративною ціллю.

Окремо ручка столових приборів може бути виготовлена з дерева, фосфора, кісток, пластику та інших матеріалів. Прикрашають її перлинами, дорогоцінним або напівдорогоцінним камінням, вирізають ініціали, різні ієрогліфи чи знаки. Тому столові прилади несуть не лише практичне значення, а й можуть виступати в якості прикрас чи символів. Сьогодні в закладах громадського харчування існує загальноприйнята “мова” приладдя для їжі, за допомогою якої ви можете подати знак офіціанту щодо ваших кулінарних намірів чи вражень.

Різновиди виделок, ножів та ложок

Мова столових приборів

У ресторанах та кафе існує певна мова столового приладдя, завдяки якій офіціант здатен зрозуміти бажання клієнта. Це зручно не лише для персоналу, а й для відвідувачів, адже допомагає уникнути зайвих питань. Порозумітися допоможе розкладка столових приборів на тарілці:

  • прибори розташовані на краях тарілки, а ручки опущені на стіл — пауза у споживанні їжі;
  • виделка та ніж лежать перехресно, лезо ножа повернуте вліво, зубці виделки дивляться вправо — перерва між стравами;
  • ніж з виделкою лежать у вигляді знаку “+” — готовий до споживання наступної страви;
  • прибори лежать паралельно один одному поперек тарілки, лезо ножа та зубці виделки дивляться вправо — комплімент кухарю за відмінний смак їжі;
  • прилади лежать перехресно, а лезо ножа знаходиться між зубцями виделки — їжа не сподобалася.

Звичайно, такого суворого етикету дотримуються не всі, адже багатьом легше розв’язати питання словами. Але знання таких простих правил розташування столових приборів на тарілці зробить похід до ресторану чи кафе приємнішим.

Отже, можемо сказати, що виделки, ножі та ложки — це не лише про їжу та кухню. Вони мають багатовікову історію, ставали предметом суперечок церковнослужителів, мають символічне та сакральне значення у багатьох народів. Набори столових приладів можуть виступати у якості подарунка чи декору інтер'єру. Користуйтеся нашим гідом у світ приладдя для їжі, щоб вибрати оптимальні для себе варіанти.