Кажуть, що людство умовно поділяється на тих, хто любить чай, та тих, хто жити не може без кави. Такі уподобання формують не тільки харчові, а й естетичні смаки кожного індивіду. Прихильники чаювання переконують, що цей напій має цілющі властивості, його вживання забезпечує здоров’я, довголіття, міцність судин та врівноважене світосприйняття світових колізій. Щоб чай був смачним та корисним, його слід правильно заварювати: використовувати призначений для цього посуд, витримувати рекомендований час, наливати в красиві чашки й повільно пити. Стаття нашого блогу розповість, як правильно приготувати чай в заварювальному чайнику та френч-пресі, ви дізнаєтесь багато цікавого про китайські та європейські традиції чаювання.
Зміст
- Що потрібно для заварювання чаю?
- Як заварювати чай в заварнику?
- Чайники для заварювання
- Як заварювати чай у френч-пресі?
- Ізіпоти – заварники останнього покоління
- Поради щодо вибору чайника для заварювання
- Вибір чашок для чаювання
Що потрібно для заварювання чаю?
Якщо ви п’єте чай в пакетиках, тоді зустрінемося з вами в кінці статті, де мова буде йти про чашки. Секрети правильного заварювання – це для гурманів та справжніх поціновувачів традицій. Ми, звичайно, не пропонуємо витрачати години на чайні церемонії, як це роблять в Піднебесній, але зауважити й взяти основні положення в китайських законодавців моди дуже рекомендуємо. Китай є батьківщиною чаю, тому кожний рух на церемонії має окремий підтекст і філософський сенс.
Якщо для заварювання європейськими методами потрібні тільки чайник і чашки, то в Піднебесній для церемонії використовують досить своєрідний посуд:
- чахе – чайна коробочка для заварки, має форму пелюстки квітки, такий посуд зручний для знайомства з новими ароматами перед заварюванням;
- чайник або чашка гайвань для заварювання, гайвань має блюдце й кришку, китайці вважають, що кришка – символ неба, чашка – людства, блюдце – землі;
- чахай – глечик, куди заливають готовий напій з заварника або гайвані;
- чабань – бамбуковий столик-таця з піддоном;
- чашки-піали.
Спочатку заварку 7-8 г кладуть в гайвань або чайник обсягом 120 мл. Посуд перед цим споліскують окропом. Потім воду заливають на 15-20 секунд гарячою водою і виливають на чабань. Це важливий момент ритуалу – все, що вилите на дерев’яну тацю чабань, сторицею повернеться до людей. Це своєрідна жертва, щоб все у людини гарно склалося.
Другий раз заливають гарячою водою на 40-60 секунд. Напій настоюється, потім його виливають в чахай, а з нього розливають в піали. Тільки так можна відчути смак і аромат свіжого чаю. Такий спосіб заварювання дозволяє зберегти всі корисні хімічні сполуки, що містяться в напої.
Як заварювати чай в заварнику?
Європейська традиція декларує заварювання чаю в спеціальному чайнику. Посуд для заварювання може бути різної місткості, в середньому він має обсяг 300-600 мл. На велику сім’ю чи для застілля можна знайти ємність 1000 мл і більше. Перед заварюванням посуд ретельно миють, щоб не лишилося ніяких запахів, ополіскують окропом.
Важливо мати уявлення про пропорції чайного листа й води. Китайці, щоб отримати ароматний та насичений напій, кладуть з розрахунку 2-3 г чаю на одну чашку. Британці, які вважаються класиками в цій справі, беруть 1 чайну ложку листового чаю на кожну чашку, додаючи ще одну ложку в заварник для загальної міцності. Слід пам’ятати, що тверда вода негативно діє на екстрагування, в такому випадку краще збільшити частку заварки на 1-2 ч. ложки. При використанні дрібнолистових сортів кількість заварки трохи зменшують. Ці сорти мають досить насичений смак.
Для заварювання чорного чаю беруть воду з температурою 95 ℃, улуни потребують 85-95 ℃, для зелених підійде вода 70-80℃. Заварювальний чайник закривають кришкою й лишають на 3-5 хвилин. Зелені чаї заварюються довше – до 30 хвилин. Заварку розливають в чашки, додають гарячу воду, цукор, молоко.
Чайники для заварювання
Заварник, який можна придбати в складі сервізу або окремо, є важливим посудом для приготування чаю. Від нього залежить якість напою й естетика подачі його на стіл. Для виготовлення заварних чайників використовують:
- порцеляну – вироби з тонкої порцеляни відносять до класу преміум. Вони мають привабливий вигляд, відрізняються ідеальною білизною, можуть довго зберігати температуру напою, правда, поступаються в цьому кераміці. Єдиний недолік – справжня якісна порцеляна досить дорога;
- скло – скляні заварники сьогодні в тренді. Їх дуже часто використовують вдома, в кав’ярнях, та ресторанах. Вони прозорі, тому користувачі можуть насолоджуватися кольором чаю, бачити, як розкриваються у воді листочки заварки. Скляний посуд ідеально підійде до сучасних інтер'єрів вітальні. Краще тримають тепло моделі з товстими стінками;
- кераміку – керамічні вироби вважаються найекологічнішим посудом, кераміка найдовше тримає температуру напою, це традиційний матеріал для посуди, вона суттєво дешевша, ніж порцеляна;
- фаянсу – бюджетний варіант, який за своїми властивостями мало в чому поступається порцеляні. Фаянсові вироби виглядають не так витончено, але на смак напою це не впливає. Якщо вибрати вдалий дизайн, то фаянсовий чайник для заварювання стане яскравим елементом вашого столового посуду;
- металу – моделі, виготовлені з нержавіючої сталі з дзеркальним поліруванням, виглядають стильно й привабливо, але іноді користувачі жаліються на металічний присмак напою. Щоб цього не сталося, потрібно купувати металеві заварники від перевіреного виробника. Присмак дають дешеві китайські підробки. Металеві чайники довго зберігають температуру води, за ними просто доглядати.
Ще є сегмент комбінованих заварників, виготовлених зі скла й пластику, скла й металу. Це сучасні вироби зі стильним дизайном. Пластик, який використовується при їх виробництві, термостійкий та міцний. Найпопулярніші з них – френч-преси.
Як заварювати чай у френч-пресі
Зручний заварник з вбудованим фільтром винайшли французи. Це комбіновані моделі, для їх виготовлення використовують скло й метал. Френч-прес має просту та надійну конструкцію, він складається з:
- скляної колби, надійно встановленої в металевому корпусі;
- плунжера – подвижного поршня;
- металевої сітки, яка виконує роль фільтра;
- двох пластин (верхньої та нижньої), використовуються для притискання, верхня має пружину;
- кришки з вмонтованим плунжером, яка щільно закриває колбу.
При виборі френч-преса слід перевіряти щільність кришки та рухомість плунжера. Колба повинна бути із термостійкого скла, яке не лопне, коли в неї наллють окріп. Ідеальний варіант френч-преса – корпус виготовлений з металу, а ручка – з пластику. Металева ручка сильно гріється, а з термопластику – ні.
Процес заварювання чаю в френч-пресі починається з ополіскування колби гарячою водою. Потім визначають кількість заварки – на 200 мл води потрібно 2 чайні ложки крупнолистового або 1 чайну ложку дрібнолистового чаю.
Заварку засипають у френч-пресс й заливають окропом, який відстоявся 5 хвилин після кипіння. Так отримують воду температурою 95-92◦С. Після цього заварник слід накрити кришкою, прес не опускаємо. Коли пройде 3 хвилини, плунжер плавно опускаємо, щоб відокремити заварку від рідини. Напій готовий, його можна розливати по чашках.
У френч-пресі можна заварювати зелені, чорні, білі, червоні, фруктові та трав’яні чаї. Підходить він і для кави. Його головні переваги – швидке та зручне приготування, простий догляд, приємний сучасний вигляд. Метал та скло роблять дизайн посуду модерним і футуристичним.
Ізіпоти – заварники останнього покоління
Прихильники класики відмахнуться і скажуть, що їм для заварювання вистачає порцелянового й керамічного посуду. Розширюймо горизонти, ми живемо в глобалізованому світі. Якщо ви любите китайські чаї, а готувати за традиційними правилами у вас не вистачає часу, то ізіпоти для вас.
Ізіпотом називають сучасний скляний чайник, який має кнопку. Виріб виготовлений з термостійкого скла, воно не боїться ні низьких, ні високих температур. Таке скло роблять з додаванням оксиду бора. Боросилікатне скло не реагує на хімічні речовини, також воно стійке до механічних пошкоджень.
Конструкція ізіпота включає колбу з боросилікатого скла з ручкою, металеву склянку з ситечком та кнопкою, кришку. В цьому пристрої компактно зібраний весь посуд, який використовують на чайній церемонії. Ізіпот призначений для заварювання китайських чаїв, бо це саме вони швидко віддають свій аромат, а перетриманий напій відрізняється високою концентрацією і неприємним смаком.
Інноваційний заварник дозволяє заварити чай правильно і швидко:
- китайський чай засипаємо в закриту знизу металеву ємність ізіпота;
- заливаємо гарячою водою;
- тримаємо 10-20 секунд;
- натискаємо кнопку, яка розміщена на кришці, дно ємності відкривається – напій виливається в чайник. Заварювати можна 6-7 разів.
Чай з ізіпота наливають в чашки й п’ють. Для зручності на колбі є носик. Склянка для заварювання має дрібне ситечко, яке не дає потрапити чаїнкам в готовий напій. Мити склянку просто, вона легко знімається. Ідеальний посуд для приготування чаю методом протоки.
Поради щодо вибору чайника для заварювання
Форма чайника може бути круглою, кубічною або циліндричною, це не впливає на смакові якості й міцність чаю. Головне, щоб його носик був зроблений під правильним кутом – приблизно 30-40 градусів до зовнішньої стінки. З такого посуду зручно наливати.
Кожна модель повинна мати ситечко. В порцелянових, фаянсових та керамічних – це просто отвори, що не дають заварці потрапляти в чашки. Скляні та металеві обладнані ситечками з нержавійки.
Кришка – важливий елемент посуду. Перевірте її щільність. При заварюванні чаю кришка повинна надійно закривати чайник. Для фіксації кришки чайники можуть бути обладнані внутрішнім обідком або спеціальним виступом. Також в кришці мають бути отвори для пари.
Вага – заварник не повинен бути важким, адже додається ще вага води, а це плюс 300-600 г. Зауважте це при виборі, інакше ним буде незручно користуватися.
Поцікавтеся, як доглядати за ним – щоб чайник був чистим, його не потрібно лишати з заваркою на 1-2 дні. Концентрована рідина в’їдається в стінки посуду, пити її теж не можна, це шкодить здоров’ю. Мийте чайник відразу після чаювання. Порцелянові моделі радять мити під проточною водою без мийних засобів. Обов’язково висушувати.
Щоб заварник не набрав сторонніх ароматів, не зберігайте його поряд зі спеціями, ароматизаторами чи побутовою хімією. Візуальний огляд чайника обов'язковий. Його проводять, щоб виявити наявність зовнішніх дефектів: сколів, подряпин, тріщин. Обсяг заварника повинен бути таким, щоб задовольнив потреби всіх учасників чаювання, але розрахований на приготування напою один раз.
При виборі френч-преса зверніть увагу на скло, воно повинно бути ударостійким. Поршень і металеві деталі мають бути виготовлені з нержавіючої сталі зі спеціальним маркуванням 8/10.
Вибір чашок для чаювання
Щоб насолодитися вишуканим смаком чаю, потрібно знайти не тільки свій улюблений сорт, а й посуд, з якого вам буде приємно пити. Для чаювання використовують чайні сервізи та чашки з порцеляни, скла, фаянсу, кераміки та металу.
Найдовше тримають температуру напою керамічні чашки та термокухлики. Дуже гарно передають колір чаю порцеляна і скло. Вибирати потрібно з врахуванням матеріалу, форми, обсягу й особистих уподобань.
За обсягом чашки бувають:
- традиційні – 200-250 мл;
- середнього об’єму – 300-400мл;
- великі бульйонні – 500 мл;
- термокухлі – 350-700 мл.
Для елітних сортів чаю є спеціальні чашки малого обсягу – 60 мл. З таких чашок та піал п’ють китайські чаї преміумсегмента. Ті, хто любить довготривале чаювання, можуть скористатися чашками великого обсягу. Щоб напій швидко не вистигав, вибирайте керамічний посуд та термокухлі. Дизайн останніх відрізняється просто фантастичним підходом. Термокухлі можуть мати найрізноманітніші форми та кольори.
Керамічні, порцелянові та фаянсові чашки майже завжди комплектуються блюдцями, виготовленими в одному дизайні. Скляні – йдуть без блюдець. Сьогодні популярні скляні чашки з подвійними стінками. Вони мають дуже стильний вигляд, довго тримають тепло, зовнішні стінки не нагріваються.
Щоб не придбати контрафактну продукцію, купуйте посуд в продавців, які довго працюють на рику та мають бездоганну репутацію. Придбати якісні чашки різного типу та чайні сервізи можна в мережі магазинів посуду Lora.