Є речі, які варті того, щоб їм зберігали вірність. Наприклад, кава 
Дж. Голсуорсі

Ароматна мелена кава робить наше життя яскравішим і цікавішим. Робуста відмінно бадьорить, розганяє кров і змушує серце битися інтенсивніше. Арабіка м'яко підвищує тонус і покращує концентрацію. Після чашечки кави з'являються сили для роботи, розкриття креативного потенціалу і творчості. Правильний вибір кавових зерен залежить від їх сорту, місця зростання, обсмажування і умов зберігання.

Арабіка і робуста: головні відмінності

Кава в зернах: арабіка і робуста

Всі сорти кави, представлені на світовому ринку, в основному роблять з двох типів кавових дерев: coffea arabica і coffea canephora (robusta). Смакові властивості плодів мають відмінності. Зерна арабіки характеризуються густим насиченим смаком, особливою ​​бархатистістю і легкою кислинкою. Вміст кофеїну в них нижче, ніж в робусті. Арабіка може мати гаму відтінків – горіховий, ягідний, шоколадний. Їх присутність залежить від регіону, де ростуть кавові дерева. Сегмент зерен coffea arabica займає приблизно 70%.

Робуста дешевша і міцніша від арабіки. Дерева coffea canephora менш вибагливі і дуже родючі – вони дають по 12 врожаїв на рік. Робуста не чутлива до захворювань і шкідливих комах. Відмітною властивістю робусти є міцність і гіркота, кофеїну в ній міститься значно більше, ніж в arabica. Високий вміст підбадьорливого елемента призвів до того, що робусту рідко п'ють в чистому вигляді. Фанатики кофеїну беруть суміш в пропорції 90% арабіки і 10% робусти. Таке співвідношення бадьорить неймовірно, але і дає пристойну навантаження на серце. Оптимальний варіант 30% арабіки + 70% робусти. Ви отримаєте кави з легкою гіркуватістю, але без кислуватого присмаку.

 
 
Основні показники Arabica Robusta
Висота дерев 3-8 м До 13 м
Зовнішній вигляд зерен З чітко вираженою поздовжньою борозною, плоско випуклі, подовжені. Маленькі, овально-округлі, мають дві маленьких плями по обидва боки.
Температура Від +15 до +24 °C Від +24 до +30 °C
Вміст кофеїну Невисокий Високий
Склад плодів Ароматичні масла – 18%; кофеїн – 1-1,5% Ароматичні масла – 8%, кофеїн – 3%
 

Крім робусти і арабіки, існують ще два менш відомих сорти – ліберіка Coffea Liberica і ексцельза Coffea Dewevrei. Ліберіку каву вирощують в Західній Африці, Індонезії, на Філіппінах і Шрі-Ланці. Зерна ліберіки відрізняються великими розмірами, їх довжина – 30 мм, ширина – 10 мм. Плоди збирають на високих (до 10 м) кавових деревах. Якість ліберіки не відповідає високим стандартам, тому її використовують тільки в сумішах. Плоди ексцельзи теж збирають на висоті, вони ростуть на деревах до 20 м. Цей сорт вирощують на Філіппінах, у В'єтнамі, також є плантації в Кенії і Венесуелі. Слід зазначити, що дерева ексцельза ростуть в найскладніших умовах, добре переносять посуху і сезон дощів. Їх плоди дрібніше, ніж у ліберіки. Естети і кавомани класичної традиції не люблять цей сорт. Ексцельза містить дуже мало кофеїну і має яскраво виражений фруктовий аромат. У чистому вигляді Ексцельза ніде не продається, її зазвичай додають в кавові суміші. Найоптимальніше співвідношення – наявність в бленді ексцельзи не більше 23%, так вона розкриває і підкреслює аромат арабіки, надаючи йому фруктовий відтінок.

Місцезнаходження плантації

На перший погляд здається, що грунт і клімат не може сильно впливати на запах і смакові властивості кави, але це не так. Регіон зростання кавових дерев формує органолептичні показники їх плодів.

 

Зерна арабіки з Ефіопії В Ефіопії зерна арабіки мають неповторний шоколадний відтінок.
Кава з ягідним післясмаком з Кенії Кенія експортує каву з густим ягідним післясмаком.
Індійська м'яка кава На плантаціях Індії збирають зерна з м'якими і злегка терпкими нотками.
Гватемальська кава з ароматом квітів Гватемальська кава порадує вас густим ароматом квітів і спецій, відсутністю характерною гіркуватості.
Терпка кава з Бразилії Бразильські сорти характеризуються терпким смаком з відтінком горіха.
Колумбійська кава з фруктовим присмаком Колумбійським сортам властива яскравість і свіжість, а також виражений фруктовий присмак.
Зерна кави з Нікарагуа Оригінальний складний аромат можна відчути від зерен, зібраних в Нікарагуа.

На ринку представлені кілька тисяч сортів кави. Вони виходять від змішування в різних пропорціях арабіки, робусти, ліберіки і ексцельза, які виросли в різних місцях. Назва кожного сорту формується з урахуванням країни-виробника, порту, де вантажать каву, назви плантації, різновиду дерев та ін.

Тип обсмаження

Смак кави багато в чому визначає ступінь обсмаження зерен. Є три ступені обсмажування – слабкий, середній і сильний. Кожний в свою чергу підрозділяється на кілька підвидів:

  • слабкий світлий скандинавський – майже не забарвлює зерна, вони мають аромат свіжого хліба. Каву можна заварювати при мінімальній температурі води;
  • слабкий американський – зерна світло-коричневого кольору, у напої відчувається яскраво виражений запах;
  • слабкий міського обсмажування – плоди набувають колір світлого каштана, а в ароматі проявляє себе чітко виражений трав'яний відтінок.

До середнього ступеня обсмажують практично всі сорти з Америки і Ефіопії. Після закінчення процесу зерна виділяють масло, набувають гарного коричневого кольору і видають божественний аромат. Найзнаменитіший тип – віденське обсмаження. Воно виділяє гірчинку, забезпечує карамельні і шоколадні нотки в смаку напою.

 
Кава в зернах: типи обсмаження
 

Сильному типу обсмажування віддають перевагу шанувальники міцної кави. Найвідоміші – турецький та італійський спосіб обсмажування. Перший виконують до появи запаху підгорілого кави, щоб напій був густим зі змішаним гірко-солодким смаком. Італійське обсмажування передбачає, що зерна кілька разів сильно нагрівають і швидко охолоджують. Багато любителів напою воліють оригінальний смак блендів з італійським типом обсмажування.

Правила вибору

Чашка ароматної кави в зернах

При покупці кави, потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд продукту. Якісні зерна будь-якого сорту повинні бути:

  • цілими без пошкоджень;
  • приблизно одного розміру;
  • без плям, виямок чи опуклостей;
  • з гладкою поверхнею;
  • однорідного кольору.

Колір продукту може варіюватися від бежевого до шоколадного, він залежить від сорту і ступеня обсмаження. Після візуального огляду зерна потрібно понюхати. Аромат багато розповість про якість кави. Хороший бленд відрізняється чистим і приємним запахом. Якщо є домішки запаху згірклого масла, вогкості або цвілі, не варто купувати ці зерна, вони старі і, скоріше за все, неправильно зберігалися.

Алгоритм покупця перед придбанням будь-якого кавового бленда, крім візуальної оцінки продукту, повинен включати знайомство з властивостями обраного купажу та інформацією про місце походження сировини. Також уточнюйте ступінь обсмаження і співвідношення кавової суміші.