Розчинна і мелена кава: переваги і мінуси

Каву люблять за її неповторний смак, приємний аромат і стимулюючий ефект. Кофеїн позитивно діє на центральну нервову систему, прискорює пульс і розширює судини головного мозку. Чашка ароматного напою розбудить вас вранці і допоможе впоратися з втомою вдень. Питання тільки в одному – яку каву вибрати, мелену чи розчинну?

Сировина для меленої та розчинної кави

Щоб бути об'єктивним, порівнювати ці два продукти потрібно ще на стадії виробництва. Сировиною для меленої і розчинної кави є зерна арабіки та робусти, зібрані в різних регіонах. Однак, якщо для блендів меленого продукту характерний склад: 100%-а арабіка, 90% – арабіка і 10% – робуста, 70% – арабіка і 30% – робуста, то розчинний напій роблять на основі робусти. Її зерна характеризуються високим вмістом кофеїну і низькою ціною. На світовому ринку робуста в 8-10 разів дешевше, ніж арабіка. Високий вміст кофеїну робить робусту оптимальним сортом для такої глибокої переробки. Чому – читайте далі.

Обжарювання кавових зерен

Перші етапи збору і підготовки зерна для розчинної і меленої кави однакові. Спочатку плоди збирають, потім за допомогою спеціальних машин зерна звільняють від м'якоті, миють і просушують. Після просушування їх обмолочують – знімають ороговілу кірку. Зерна світло-зеленого кольору потрібно обсмажити. Обсмажені зерна готові до реалізації. Їх можна продавати цілими чи в меленому вигляді, упакованими в вакуумні пакети. Магазини, які спеціалізуються на реалізації цього продукту, формують купаж за бажанням клієнта. Зерна в потрібній пропорції перемелюють безпосередньо перед приготуванням.

Якщо для меленої кави передпродажна підготовка вже закінчилася, то для розчинної – все попереду.

Як роблять розчинну каву

Виробництво цього напою відноситься до високотехнологічних процесів, які вимагають дорогого обладнання. Існує три способи виготовлення:

  • високотемпературний – обсмажені зерна подрібнюють і заливають гарячою водою, потім нагрівають під високим тиском в екстракційних батареях. Через 3 години їх охолоджують, воду зливають. Суміш піддають дії високої температури (технологія спрей драй випаровує залишки вологи). В результаті виходить порошок;
  • високотемпературний з обробкою парою – повторює всі етапи попереднього, але після дії високої температури суміш додатково обробляють паром, щоб отримати гранули;
  • низькотемпературний метод або сублімація (фриз-драйд) – суміш заморожують і дроблять, потім її поміщають в вакуум, щоб випарувалася волога.

Виробництво розчинної кави

Здавалося б, готові гранули та порошок можна продавати, але ні. Внаслідок впливу високих температур, випарювання і заморозки кінцевий продукт втратив смак і аромат. В процесі обробки ефірні масла повністю випарувалися. Ось тут на допомогу приходять хіміки. У несмачну масу виробники щедрою рукою додають синтетичні і натуральні ароматизатори, стабілізатори та ефірні масла. У кращому випадку – мікрочастинки меленої кави. Тепер ароматизований продукт можна фасувати і відправляти в магазин.

Переваги розчинного напою

Розчинна сублімована кава

Розчинна кава була винайдена на початку XX ст. в США, британці стверджують, що її розробили на замовлення військових. Не дивно, що основний акцент був зроблений на тривале зберігання і просте приготування, що ще потрібно солдату. Список переваг у цього продукту невеликий:

  • не потребує спеціального посуду для приготування;
  • має тривалий термін зберігання – до 5 років без втрати смаку;
  • відрізняється невисокою ціною – вважається, що розчинна кава дешевше, але це твердження не завжди правдиве. Якщо взяти 1 кг якісного сублімованого продукту відомого бренду, то він однозначно дорожче, ніж 1 кг натуральної кави в зернах;
  • практичність – це напій не просто для ледачих, а для дуже ледачих, моментально готується, не потрібно мити джезву або боротися із залишками гущі в чашці;
  • зменшений вміст кофеїну дозволяє пити розчинну каву людям із захворюваннями серцево-судинної системи, звичайно ж, якщо підшлункова дасть добро;
  • задовільні смакові характеристики – цей продукт добре імітує мелену каву.

Наче і хороший напій, але наявність консервантів, підсилювачів смаку, барвників – все це мінімізує його позитивний імідж. Продукт не рекомендують давати дітям до 16 років. Його регулярне вживання сприяє виведенню з організму кальцію і призводить до підвищення кислотності.

Якщо прочитавши ці рядки, ви все одно підете і купите розчинну каву, то прислухайтеся хоча б до рекомендацій лікарів:

  • не пити натщесерце;
  • не випивати більше 2 чашок в день;
  • використовувати чашку маленького обсягу;
  • кожну порцію запивати склянкою холодної води.

Краще пити краще

Якщо ви купуєте каву в зернах, ви чітко бачите, що п'єте. Ніякого кота в мішку, присмаченого синтетичними ароматизаторами, виробники підсунути вам не зможуть. Обсмажені зерна можна змолоти безпосередньо перед приготуванням і тоді – нехай всі вас зачекають!

Кава мелена

Список переваг меленої кави:

  • для виготовлення цього продукту беруть зерна вищої якості;
  • тут в повній мірі присутні ефірні масла і вітаміни, вони забезпечують неповторний аромат і природний смак напою;
  • наявність кофеїну дає стимулюючий вплив на організм, підвищує концентрацію та уважність, збільшує працездатність;
  • існує кілька варіантів помелу, це урізноманітнює приготування напою;
  • його можна готувати в турці, кавоварці, машинним способом і навіть звичайної заливкою окропу в чашку;
  • напій відмінно поєднується з різними спеціями і приправами;
  • снує безліч незвичайних рецептів приготування меленої кави.

До недоліків цього продукту відносять складність зберігання. Це правда, термін зберігання зерен досить обмежений, якщо після обсмажування пройшло 4 місяці, то вони починають втрачати свої смакові якості. Цілі зерна слід зберігати в герметичній упаковці, а перемелені – в спеціальних банках з щільною кришкою.

Для приготування смачної кави необхідний час і спеціальний посуд: кавоварки, турки, френч-преси або кавова машина. Але хіба може це зупинити справжнього поціновувача, ні-ко-ли!