Кухонний ніж – справжній король серед усього столового приладдя та інструментарію для приготування їжі. Практично усі процеси, що відбуваються на кухні, починаються із його застосування. Ложка, яка збирається перемішати салат завжди пам'ятає, хто перед цим перетворив його інгредієнти на маленькі квадратики, а виделка, що зголодніло пронизує соковиту поверхню м'яса, знає, кому завдячувати за акуратно нарізані апетитні слайси. На ніж покладається значна кількість кулінарних обов'язків і лежить величезна відповідальність за якість приготованих страв. Виконати їх всі за допомогою одного універсального ножа дуже складно, а тому почали з'являтися моделі спеціального призначення, про які піде мова в нашій статті.
Зміст
- Види кухонних ножів
- Кухонні ножі основного призначення
- Допоміжні кухонні ножі
- Спеціальні кухонні ножі
- Матеріал леза кухонних ножів
- Як вибрати кухонний ніж
Види кухонних ножів
Всі наявні сучасні кухонні ножі можна класифікувати за трьома основними видами, а саме: основні, допоміжні та спеціальні.
Кожен з них призначений для виконання найрізноманітніших куховарських завдань. Основні використовуються найчастіше. Робота їм знайдеться щодня – без їх застосування не обійдеться жодне приготування їжі. Допоміжні ножі застосовуються для приготування більш характерних страв. А ось спеціальні – знадобляться для виконання вузькопрофільних завдань із певними типами продуктів.
Окрім основної класифікації, кожен з видів кухонних ножів, поділяється на декілька типів, про які ми розповімо нижче.
Кухонні ножі основного призначення
Кухонні ножі основного призначення можна розділити на чотири типи, такі як: кухарський, універсальний, для нарізання хліба та чищення овочів і фруктів.
Кухарський або, як його ще називають, ніж шефа має бути присутній на кожній кухні, як професійній, так і домашній. Сфера його застосування доволі широка. Він може використовуватися фактично для всіх кухонних потреб, а особливо для нарізання й оброблення м'яса та риби, овочів і фруктів, зелені тощо.
За рахунок своїх габаритів та масивності, кухарський ніж може бути використаний для розрізання заморожених продуктів, а вже для таких задач, як нарізання хліба або чищення овочів, краще довіритись спеціалізованим ножам.
Клинок у ножа шефа має трикутну форму, що має невеликий вигин. Його довжина складає зазвичай від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти сантиметрів. Лезо ножа виготовляється з нержавіючої сталі, а ручка з поліпропілену, силікону або деревини.
Універсальні ножі схожі на кухарські. Відрізняються вони переважно розміром клинка. Довжина леза універсального ножа дещо коротша і складає приблизно п'ятнадцять сантиметрів. Назва ножа говорить сама за себе. Їм можна виконувати найрізноманітніші завдання, від оброблення великих шматків м'яса до нарізання сирих овочів.
Багато в чому ці ножі схожі за призначенням, а тому на кухні можна обійтися одним з них, кухарським або універсальним. Хоча мати обидва – буде не зайвим.
Ніж для нарізання хліба має подовжений вузький клинок. На ріжучій кромці леза присутні зубці, завдяки яким ніж чудово впорається з нарізанням будь-якого свіжоспеченого хліба. Хлібний ніж також відмінно підійде для розрізання випічки або нарізання коржів для домашніх тортів та пирогів.
Ножі для овочів та фруктів мають загострений кінець леза, довжина якого складає приблизно десять сантиметрів. Така форма та довжина ножа дозволяють зручно й ефективно вирішувати задачі чищення та нарізання різних плодів і коренеплодів.
Допоміжні кухонні ножі
Без допоміжних кухонних ножей, звісно ж, можна обійтися, але їх наявність зробить процес куховарства легким і приємним. Існує велика кількість типів допоміжних ножів, але ми зупинимося на таких.
Філейний ніж із довгим та вузьким лезом ідеально підійде для роботи з сирим м'ясом, рибою та птицею. Його гостре лезо з легкістю та максимальною ефективністю відокремить шар філе від кісткової частини або ідеально наріже рівні тонкі пласти м'яса. Враховуючи, що клинок такого ножа є гнучким, використовувати його для нарізання твердих продуктів не рекомендується через можливе пошкодження леза і ймовірність травмування людини, що з ним працює.
Обвалювальні ножі мають більш коротший та ширший клинок за філейні. Форма леза такого ножа дозволяє практично без втрат відділяти м'ясо від кістки, знімати шкіру та видаляти жили, нарізати філейні частини дрібними акуратними шматочками. Обвалювальні та філейні ножі є взаємозамінними, але наявність обох на вашій кухні зробить приготування м'яса або птиці зручним та приємним.
Ніж сантоку схожий на класичний кухарський ніж, але відмінний від нього за формою клинка. Цей ніж було вигадано у Японії, а його лезо відрізняється від європейського зразка із закругленою формою, плоскою ріжучою кромкою. Ніж сантоку має довжину клинка в межах п'ятнадцяти-двадцяти сантиметрів. Характерною особливістю такого ножа є овальні насічки, розташовані по довжині леза перпендикулярно ріжучій кромці. Завдяки цій конструктивній особливості, подрібнені частки продуктів не пристають до леза ножа в процесі їх нарізання.
Слайсерні ножі призначені для нарізання тоненьких скибочок будь-яких харчових продуктів. Лезо такого ножа може бути різної довжини та форми – класичної кухарської, рифленої або у вигляді пилки.
Ножі для томатів використовують для нарізання акуратними шматочками овочів та фруктів. Найбільш актуальним такий ніж стане при обробленні продуктів з м'якою серцевиною та щільною оболонкою, наприклад, помідорів, слив, персиків та інших. Лезо ножів для томатів тонке та має загострене окінців'я.
Ніж-сікач за формою нагадує невелику сокиру і призначений для різання та рубання твердих та морожених продуктів. Це можуть бути харчі щойно дістані з морозильної камери або м'ясо з міцною товстою кісткою. З такими завданнями ніж впорається завдяки своєму широкому та потужному лезу, а також значній вазі, яка збільшує ударне навантаження в процесі оброблення замороженого м'яса або риби.
Спеціальні кухонні ножі
До спеціальних кухонних ножів слід віднести такі: для чищення овочів, заморожених продуктів, піци та тіста, сиру, масла, цитрусових, яблук тощо.
Кожен з цих ножів є вузькопрофільним і не може бути використаний не за призначенням.
Ножі для чищення овочів призначені для зняття тонкого шару шкіри з поверхні сирих або варених овочів. Особливістю таких ножів є присутність ріжучої кромки не на зовнішньому, а на внутрішньому боці леза. За рахунок такої особливості, контролювати силу натискання ножа особливо не потрібно. Це дозволяє очищати поверхню швидко та зручно, не втомлюючи при цьому рук.
Ніж для заморожених продуктів має специфічне лезо, яке являє собою кромку-пилку, сегменти якої направлені у шаховій послідовності в різні боки. Лезо виконано з міцної сталі, а сам ніж має значну вагу, що в комплексі дозволяє легко впоратись із розрізанням твердих продуктів.
Ніж для тіста та піци складається з ручки та ріжучого диска, який обертається. Прокручуючи ним по поверхні розкачаного тіста або піци, утворюються шматочки з рівною лінією відрізу. За рахунок наявності у диска рифленої ріжучої кромки, нарізання відбувається легко та акуратно.
Ніж для сиру буває двох різновидів – зубчастий та лопатка. Зубчастий має лезо із роздвоєним кінцем та великими отворами на її поверхні, що не дають шматкам сиру липнути до ножа в процесі різання. Ніж лопатка нагадує скребок, який забезпечує легке та безпечне нарізання сиру.
Ніж для масла має округлене лезо схоже на своєрідну лопатку, якою зручно вибирати шматочок вершкового масла та мастити його на скибочку хліба. Існують моделі таких ножів для оригінального оформлення страв, за рахунок фігурного нарізання ними масла або продуктів подібної консистенції.
Ніж для цитрусових використовується для фігурного зняття цедри з поверхні апельсинів, лимонів або лайма. Нарізані в такий спосіб частини цедри використовуються для оформлення оригінальних страв, різноманітних десертів та коктейлів.
За допомогою ножа для яблук можна легко, практично одним поступальним рухом видалити непотрібну серцевину та нарізати соковиту частину яблука на красиві рівномірні дольки.
Матеріал леза кухонних ножів
Леза сучасних кухонних ножів виготовляються з високоякісної міцної сталі, що забезпечує їм надійність та довговічність. Також останнім часом все ширше застосовують кухонні ножі, леза яких виготовлені з кераміки. Для виготовлення металевих клинків кухонних ножів використовується переважно нержавіюча, вуглецева або дамаська сталь.
ЧаНайчастіше зустрічається нержавіюча сталь. Такий метал не боїться корозії, його поверхня не покривається іржею. Нержавіюча сталь може мати різний склад сплаву, що змінює її міцність та щільність, робить матеріал більш гнучким. Загалом така сталь невибаглива у застосуванні та проста в догляді. Її ціна змінюється в широкому діапазоні – від доступної, для товарів широкого вжитку, до дорогої, для професійного застосування. Недоліком нержавіючої сталі є швидка втрата заточення, що потребує періодичної профілактики кромки леза за допомогою точильних пристроїв.
Вуглецева сталь більш міцніша за нержавіючу. Це зумовлено наявністю в її складі значного вмісту вуглецю. Завдяки цьому ножі з такої сталі довше зберігають гостроту леза. Їх ціна вище, у порівнянні з ножами з нержавіючої сталі. Недоліком ножів з вуглецевої сталі є більш складний догляд за ними, а також не стійкість до корозійних процесів.
Найбільш професійний кухонний інструмент виготовляється з дамаської сталі, яка складається зі значної кількості шарів різносплавних матеріалів. Кухонні ножі, зроблені з дамаської сталі, виготовляються вручну і обов'язково мають на своїй поверхні специфічний візерунок, сформований комбінацією сплавів та додаванням кислоти, що забезпечує такий зовнішній прояв. Недоліком таких ножів є складність догляду та низька корозійна стійкість.
Керамічні ножі виготовляються з діоксиду цирконію. Такі ножі мають однорідну структуру високої щільності та відрізняються особливою гостротою, яка зберігається тривалий час. Керамічні ножі не вразливі до корозійних процесів. Недоліком їх є значна ламкість, що потребує дуже обережного застосування.
Як вибрати кухонний ніж
Від правильного вибору кухонного ножа залежить якість приготування їжі, довговічність його експлуатації та настрій кухаря. В процесі вибору оптимального ножа слід керуватися наступними критеріями.
Перевірити рівність та відсутність деформації бічної поверхні клинка та ріжучої кромки.
Товщина леза має бути однаковою по всій довжині, а для великих ножів – симетрично звужуватись до її кінчика.
Ніж підготовлений до продажу має бути гостро заточений. Перевіряється це наступним чином. Береться ніж і спрямовується кромкою до себе. В такому положенні гостре лезо виглядає прямою тонкою лінією.
Ручка ножа повинна бути міцно приєднана до клинка, не допускаючи навіть мінімального люфту. Перевірити це можна в такий спосіб. Тримаючи ручку ножа в одній руці, іншою спробувати натискати на клинок почергово в різні боки. При цьому не має з'являтися просвіт між ручкою та клинком, а також бути чутні сторонні звуки.
Ручка ножа не повинна містити сторонніх підтоків, здуть та порожнин. Її розмір підбирайте відповідно до вашої руки. Ручка ножа має щільно охоплюватися, не створюючи дискомфорт при триманні. Ваша рука та кухонний ніж мають злитися в єдине ціле.
При купівлі кухонного ножа, бажано звертати увагу також на його виробника – віддавати перевагу перевіреним та уникати невідомих.
В мережі магазинів Lora ви обов'язково знайдете для себе потрібний кухонний ніж, що задовольнятиме вашим потребам та побажанням. В асортименті представлений широкий вибір ножів різного призначення, як окремо, так і в універсальних наборах.