Посуд для суші та сашимі, саке і чаю – це те, що першим із задоволенням досліджують при вивченні японської культури. Національна кухня Японії ввібрала традиції, які створювалися тисячоліттями. Культура цієї острівної держави самобутня й унікальна, вона відрізняється від азійської та європейської, тому завжди викликала цікавість. Щоб зрозуміти особливість сервірування столу і меню жителів Країни сонця, яке сходить, потрібно хоч трохи знати їхню історію і розуміти, що приготування і сам процес їжі для японців – це ритуал, який уособлює продовження життєвого шляху.

Зміст

 
  • Набори для суші: посуд в японському стилі
  • Тарілки для суші та соєвого соусу
  • Посуд для ролів і суші: колірна гамма
  • Набори для саке
  • Сервізи для чаювання по-східному
  • Бамбукові таці та килимки
Посуд для суші та ролів, фото

Набори для суші: посуд в японському стилі

Їжа потрібна людині, щоб наповнити своє тіло життєвою енергією, яка буде циркулювати в ньому і забезпечить фізичне і духовне вдосконалення. У японців духовне і практичне пов'язані дуже міцно. Без фізичного живлення у людини виснажаться сили, але на думку жителів Країни сонячного сходу, їжа буде приносити користь тільки тоді, коли її подавати на правильному та красивому посуді.

Життя швидкоплинне, але є особливий чар речей, які скрашують тлінність людського шляху. Японія вчить нас вдивлятися і бачити неповторність кожної секунди. Споглядання красивого посуду, смачна їжа і неквапливі застільні бесіди – це все різні сторони філософської естетики японського способу життя.

Головні відмінності посуду японців від нашого – це вузька спеціалізація предметів для сервування і застосування природних матеріалів для їх виготовлення. У нас на фарфорове блюдо можуть покласти сир, м'ясну нарізку, фрукти або печиво. Японцям навіть в голову не прийде використовувати для іншої їжі блюдо, призначене для суші. Глибоку тарілку для супу ставлять на стіл тільки з супом, піалу для соусу подають тільки з соусом. Етикет нащадків самураїв суворий – у них навіть для паличок є спеціальні підставки. На стіл палички для їжі не кладуть, це вважається поганим тоном.

Кольорові тарілки для ролів, фото

Суші, роли та сашимі вже кілька десятиліть залишаються в Україні найулюбленішими стравами японської кухні. В Японії їх заведено подавати на спеціальних дерев'яних підставках або на плоских керамічних блюдах. Європейська кухня внесла свої корективи: в кафе і ресторанах сашимі подають на керамічній тарілці з відсіками або на квадратному блюді. Сашимі – це нарізка свіжої морської риби сьомги, тунця, лосося, яку подають з дайконом, васабі, імбиром і соєвим соусом. Нарізку риби здійснюють довгими та гострими ножами.

Для подачі суші та ролів використовують плоскі тарілки різної форми, але перевагу віддають прямокутним і квадратним. Роли є різновидом суші, вони виглядають трохи інакше – як маленькі рулетики. В японських ресторанах суші та роли викладають на спеціальній дерев'яній підставці тамакі-даї або лакованій дерев'яній тарілці.

Тарілки для суші та соєвого соусу

Щоб влаштувати вечір в японському стилі з суші та ролами, вам знадобиться набір на кожного гостя. Він включає кілька обов'язкових предметів:

  • сушіоке – тарілку для суші;
  • сеюзара – піалу для соєвого соусу;
  • сашімізара – плоске блюдо для сашимі;
  • хасі – палички для їжі;
  • хасиоки – підставку для паличок.

Японські набори для суші досить численні, в них входить понад десять предметів. Європейський комплект включає велику тарілку-менажницю, піалу для соєвого соусу, тарілочку для васабі, палички з підставкою і бамбуковий килимок.

Палички для їжі, страви для суші та сашимі, циновка з бамбука

Особливість тарілок в тому, що їх форми повинні бути природними. Симетрія і геометрична правильність в японській культурі не вітається. Головна цінність миски, тарілки та соусника в оригінальності й неповторності. Японські тарілки мають форму неідеального кола і прямокутника. Вони прагнуть повторити обриси човна, листочка, квітки.

Оригінальний посуд для суші визнаний національним надбанням країни. Виготовляють його з тонкого фарфору, екологічних деревини та кераміки. Кераміку фарбують в різні кольори та обпалюють, удосконалюючи до неймовірних висот. На такому посуді не утворюються сколи та тріщини. Дерев'яні тарілки й дощечки мають стійкий захист від проникнення вологи й жиру.

У японців до посуду для ролів, суші та соусу є тільки одна вимога – їх конструкція і форма повинні бути зручними для утримання однією рукою. Острівний етикет вимагає, щоб соусник, чашку або тарілку тримали під час їжі в руках на рівні грудей.

Посуд для ролів і суші: колірна гамма

Традиційні кольори тарілок і блюд для ролів і суші – чорний, білий, бежевий зелений червоний. Є ще місцеві відтінки – японська слива, осіння трава. Фарфор рідко буває кольоровим, в основному його виготовляють білим. Через тонкі стінки білосніжних фарфорових тарілок відмінно просвічує світло лампочки. Керамічний посуд для ролів і суші фарбують в зелений, червоний білий і чорний кольори. Він відрізняється довговічністю і стійкістю до подряпин і пошкоджень.

Ще одна особливість японської посуду – його колір співвідноситься з порами року. Навесні стіл сервірують яскраво – посудом блакитного, червоного і зеленого кольору. Влітку заведено використовувати тарілки та чашки, пофарбовані в холодні відтінки – блідо-жовтий, світло-блакитний. З білим кольором потрібно бути обережним – в Японії він символізує смерть і траур. Предмети для осіннього сервірування столу можуть бути чорними, помаранчевими, жовтими, для зимового – сірими, синіми та коричневими.

Палички для їжі роблять металевими та дерев'яними, є рідкісні екземпляри, виготовленими зі слонової кістки. Дерев'яні палички можуть бути з лаковим покриттям або без. Якщо для подачі використовують не керамічні та порцелянові тарілки, а дошки, то їх покривають лаком, виготовленим на натуральній рослинній основі.

Набори для саке, фото

Набори для саке

Традиційну рисову японську горілку називають саке. Її п'ють з маленьких керамічних чашок без ручок, розливаючи з глечика з вузькою шийкою. Посудина для рисової горілки може бути виготовлена з дерева, скла і кераміки, мати циліндричну або круглу форму. Глечик для саке називається токкурі. Японці п'ють саке маленькими ковтками, щоб розтягнути задоволення від алкоголю і приємної розмови.

Чашки для рисової горілки традиційно досить маленькі. Річ у тім, що саке перед подачею на стіл підігрівають. Для цього глечик ставлять на водяну баню або просто занурюють в гарячу воду. Оптимальна температура подачі рисової горілки – 15-30 градусів. У маленькій чашці горілка не встигає охолонути. Вузьке горло глечика теж сприяє збереженню температури саке.

Найпоширеніші чашки для саке – отеко і гуіномі. Отеко зовсім маленькі, нагадують бутон квітки. Їх використовують для урочистих випадків. Гуіномі – чашка з прямими стінками, вона трохи більше, ніж отеко. Її застосовують для повсякденних застіль. Велика чашка для саке, що нагадує блюдце, називається сакадзукі. З них п'ють на шлюбних церемоніях. Для молодят вибирають сакадзукі, покриті червоним лаком.

У мережі магазинів Lora можна купити стилізовані набори для саке, виготовлені з кераміки та порцеляни. Вони відрізняються плавними формами, витонченими силуетами та малим об'ємом чашок – 50 мл. Посуд для алкоголю представлений ​​в блакитному і темно-коричневому кольорі. Чашки й глечики декоровані вишуканим малюнком квітучої сакури. Обсяг глечиків – 350-400 мл. Щоб зручно було наливати, глечики мають ручку і носик.

Сервізи в японському стилі для чайної церемонії

Сервізи для чаювання по-східному

Весь посуд в японському стилі неповторний і наділений глибоким змістом. У ньому немає прагнення до універсальності та однаковості, але чайні предмети відрізняються особливою оригінальністю. У незвичайних формах чашок і чайників опосередковано відбивається культурна самобутність Країни сонячного сходу і філософія людей, які там проживають.

Традиції чайної церемонії сформували японські монахи. Вони прагнули до простоти й зробили все, щоб протиставити традиційну церемонію пишним самурайським чайним турнірам. Чаювання відбувається в спеціальній будові – чайному будиночку. Чайна церемонія об'єднує чотири основні принципи – гармонію, шанобливість, чистоту і спокій.

Без чайника чайна церемонія неможлива. У японських моделей, які мають майже європейську форму, відсутня фіксована в одному місці ручка. Вона може бути знімною, верхньою, у вигляді петлі. Також існують вироби з прямою ручкою, розраховані максимум на 3 чашки чаю.

Кращими чайниками для заварювання висококласних зелених чаїв вважаються моделі кюсю. Їх виготовляють з металу і кераміки з мінеральними добавками вулканічного походження. Чайники можуть мати ручки різної форми:

  • кюсю з прямою бічною ручкою;
  • з петлевидною ручкою навпроти носика;
  • з прямою задньою ручкою;
  • кюсю без ручки.

Чайник з верхньою високою ручкою називається добін. Його виготовляють з металу, порцеляни та кераміки. Ручку зазвичай роблять з бамбука. У чайників в нижній частині носика вбудовано ситечко, яке затримує чаїнки.

Японські чайники з прямою і верхньою ручкою

Чашки для чаю в Японії не схожі на європейські, тут вони більше нагадують піали, ручка у них відсутня. Під час чайної церемонії в чашках заварюють порошкоподібний чай. Японські чашки для чаю називаються матчаван і юному, чашка для зеленого чаю – санчаван. Вони можуть бути циліндричними або бочкоподібними. Всі моделі виготовляють з кераміки та порцеляни. Висота цих чайних чашок майже така ж, як і їх діаметр.

Дослідники та культурологи, що займаються вивченням таємних смислів японської чайної церемонії, висловлюють думку, що цей ритуал дуже нагадує християнську Євхаристію. Тому японці приділяють чашкам таку важливу роль.

У мережі магазинів Lora можна купити чайний сервіз для японської церемонії. У набір входить чайник коричневого кольору об'ємом 600 мл і чотири чашки об'ємом по 120 мл. Посуд прикрашений малюнком гілочки сакури. Чашки мають секрет – їхні стінки всередині порожнисті й заповнені повітрям. Коли в таку ємність наливаєш гарячий чай, вона не гаряча, її приємно тримати в руках. Весь посуд можна купити в наборі або окремо.

Бамбукові таці та килимки

Бамбукові килимки для столу відрізняються міцністю і тою швидкоплинною чарівністю повсякденних речей, без якої наш побут став би нудним. Японська кухня без них не може обійтися. Циновки з бамбука – це натуральні вироби, вони практичні та багатофункціональні. Їх використовують:

  • для естетичного оформлення обіднього столу з суші та ролами;
  • для надання колориту і певного стилю під час чайної церемонії;
  • як підставку під гаряче;
  • для захисту скляної стільниці;
  • для формування ролів.

Бамбукові килимки виготовлені з тонких планочок, надійно скріплених міцними нитками. За ними легко доглядати – поверхню досить протерти вологою серветкою. Виглядають ці натуральні килимки дуже акуратно. Ще одна їх перевага – приваблива ціна.

Таці та столики для обідів в японському стилі

Дерев'яні таці – ще один важливий аксесуар в японській кухні. Їх використовують для подачі чаю, супів, суші, сашимі та інших страв. Таці можуть мати будь-яку форму – прямокутну, круглу, квадратну. Їх іноді обладнують ніжками, перетворюючи в маленькі столики. Досить часто таці покривають лаком. У магазині Lora представлені дерев'яні підноси різних розмірів, з ніжками та бортиками. Вони легкі й зручні, не вимагають особливого догляду. У нас є посуд і аксесуари, які допоможуть приготувати обід в японському стилі.