Навіть найдосвідченіший кухар, маючи під рукою необмежений арсенал якісних та різноманітних продуктів, ніколи не зможе зробити витвір кулінарного мистецтва без застосування кухонного посуду. Весь його досвід та знання так і залишилися б марними, а вдячний відвідувач закладу харчування ніколи б не відчув того неперевершеного смаку, що міг би назавжди підкорити його серце та шлунок, якби людство свого часу не винайшло такі звичні для нас каструлі, пательні, сотейники та інше кухонне приладдя. Ось про ці, незамінні в кухонному господарстві речі, йтиметься в нашій статті.

 
Кухонний посуд
 
 
 

Зміст

 
  • Класифікація посуду
  • Види кухонного посуду
  • З якого матеріалу виготовляють кухонний посуд
  • Скільки каструль та сковорідок має бути на кухні

Класифікація посуду

Весь наявний у світі посуд можна класифікувати за призначенням і застосуванням на: кухонний, столовий, універсальний та допоміжний.

Кухонний посуд застосовується з метою приготування різноманітних страв. До нього відносять: каструлі, сотейники, гусятниці, пательні, чайники та багато іншого куховарського споряддя.

Столовий посуд використовують для подавання та споживання готових страв, оригінального сервірування обіднього чи урочистого стола. До нього відносять: чашки та кухлі, глечики та графини, тарілки, сервізи, салатники, блюдця, цукерниці, а також столові прилади.

Універсальний посуд потрібен для зберігання харчових інгредієнтів та готових продуктів. До нього відносять: пластикові та скляні контейнери, баночки та пляшки, лотки, ємності для зберігання масла тощо. Універсальний посуд може бути пристосований для зберігання продуктів різної температури.

Допоміжний посуд являє собою такі предмети посуду, як підставки, серветниці, сільниці та перечниці. Без цього посуду звичайно можна обійтися, проте його наявність робить кухонне життя більш довершеним.

 

Посуд на кухні
 

Види кухонного посуду

Кухонний посуд є ключовим – без нього ви не зможете приготувати смачну їжу. За його відсутності стане непотрібним столовий посуд, а універсальний та допоміжний, так і залишиться недоторканим.

Різновидів кухонного посуду існує дуже багато, проте основними є такі: каструлі, сковорідки, казани, горщики, гусятниці, ковші, сотейники, друшляки, форми, деко та чайники.

Каструлі призначені для приготування перших та других страв і являються найзатребуванішими серед усього кухонного посуду. Також каструлі використовуються для зберігання приготовлених страв і тушкування продуктів. Вони зазвичай мають ручки на своїх боках та комплектуються кришкою. Каструлі виготовляють з різних матеріалів, з антипригарним та багатошаровим дном. Найбільш поширеними є алюмінієві, емальовані та каструлі з нержавіючої сталі.

 

Емальовані каструлі
 

Алюмінієві каструлі використовуються для кип'ятіння молока та води, варіння картоплі та інших овочів, а також приготування різноманітних каш. Їх недоліком є значна ймовірність пригорання їжі до стінок та дна каструлі, а миття забруднення ускладнюється ймовірністю пошкодження та подряпання чутливого матеріалу.

Емальовані каструлі виготовляються з чавуну або заліза й покриваються декількома шарами емалі, яка захищає від корозійних процесів. Такі каструлі призначені для приготування переважно рідких страв – супів, борщів або компотів. Каструлі виглядають напрочуд красиво та привабливо, втім є дуже вибагливими у використанні та догляді через значну ламкість емальованого шару.

Каструлі з нержавіючої сталі є невибагливими та довговічними. Цей посуд не боїться ані кислотного, ані лужного середовища, стійкий до механічного впливу та перепадів температур. В каструлях з нержавіючої сталі можна готувати практично будь-які страви.

Сковорідки також являються незамінними на кожній кухні. Вони призначені для смаження, запікання та тушкування. Пательні виготовляються з різних матеріалів, але найпоширенішими є: чавун, сталь, тефлон та алюміній. Більшість сучасних моделей зроблені з антипригарним покриттям та жаротривкими ручками. Сковорідки виготовляються з більш товстого металу, ніж каструлі, завдяки чому велика площа їх дна розігрівається рівномірно. За формою існують круглі та квадратні моделі.

 

Надійна сковорода
 

Алюмінієві пательні недовговічні через вибагливість цього металу. Для надійності, виробники кухонного посуду створюють сплави алюмінію з твердими металами. У тефлонових моделей дуже ніжна поверхня, яка потребує контакту з приладами, що виконані лише з певних матеріалів. Самими довговічними є чавунні сковорідки, які не бояться подряпин, надійні та міцні. Пательні з нержавіючої сталі мають погану теплопровідність, що потребує сильнішого їх розігріву та, відповідно, більших витрат електроенергії.

Казани зовні нагадують каструлі, але характеризуються товстими стінками та дном, що прогріваються повільно та рівномірно, а також довго тримають температуру. Такий кухонний посуд можна використовувати для приготування їжі на відкритому вогні. В ньому можна готувати різні страви – варені, смажені та тушковані. Казан являється традиційним посудом для приготування східних страв.

Горщики зазвичай використовуються для запікання і виготовляються з жароміцної кераміки. Вони бувають різного розміру та комплектуються кришками. Такий кухонний посуд чудово тримає температуру та зберігає аромат страви. Особливо смачними виходять страви у власному соку.

Гусятницями називають товстостінні каструлі, виготовлені з алюмінію або чавуну. Рідше зустрічаються керамічні моделі або зроблені з жаротривкого скла. Гусятниці призначені для тушкування птиці. Вони мають відповідну витягнуту форму, що дозволяє розташовувати всередині цілу тушку.

 

Сучасна гусятниця
 

Ковшики – це невеличкі каструльки з однією ручкою, які використовуються для приготування невеликих порцій страв. Також їх можна використовувати як мірний посуд.

Сотейники являють собою щось середнє між каструлею і сковорідкою. Зазвичай вони мають товсті стінки та дно, невисокі бортики й довгу ручку. Така їх особливість дозволяє тримати тривалий час певну температуру. Сотейники використовують для приготування незначної кількості їжі, добре підійдуть для соусів та рагу.

 

Універсальний сотейник
 

Друшляки призначені для зціджування рідини в процесі приготування їжі. Зазвичай їх виготовляють з пластику або нержавіючого металу. Являють собою посуд з наскрізними отворами. Така конструкція дозволяє швидко видаляти воду з локшини або вареників.

Деко являє собою універсальний пристрій для духовки, на якому можна готувати м'ясо, птицю, рибу або овочі. З ним випікають пиріжки, печиво та піцу, запікають картоплю, сушать фрукти, горіхи та сухарі. Деко виготовляють зі сталі чи звичайного заліза.

Чайники для нагрівання та кип'ятіння води можуть виготовлятися з алюмінію, емальованого металу або нержавіючої сталі. Вони є популярним видом посуду, який присутній на кожній кухні.

 

Металевий чайник
 

Форми для запікання та випічки залежно від призначення можуть бути металевими, скляними або виготовленими з силікону. Існують форми для випікання хлібобулочних та кондитерських виробів, для запікання солодких та солоних страв. В скляних формах виходять напрочуд смачні запіканки, рулети та лазанья. В силіконових готують домашні цукерки та інші смаколики.

З якого матеріалу виготовляють кухонний посуд

Для виготовлення кухонного посуду виробники застосовують різноманітні матеріали. Це дозволяє зробити посуд надійним, функціональним та зручним у користуванні. Частіше за все кухонний посуд роблять з: алюмінію, чавуну, нержавіючої та емальованої сталі, кераміки, вогнетривкого скла, тефлону та силікону.

Харчовий алюміній являється міцним та довговічним матеріалом, який не потрібно захищати шаром емалі. Кухонний посуд з алюмінію виробляють методом штампування та лиття.

Алюміній володіє чудовою теплопровідністю, тому рідина в такому посуді закипає дуже швидко. Разом з тим, деякі кислі продукти можуть вступати в хімічну реакцію з алюмінієм. Тому останнім часом почав з'являтися посуд з антипригарним покриттям, що унеможливлює контакт алюмінію з харчовими інгредієнтами.

 

Алюмінієвий посуд
 

Чавун є одним з найкращих матеріалів для виготовлення кухонного посуду. Він довговічний та невибагливий, має природні антипригарні властивості, стійкий до температурних перепадів. Кухонний посуд з чавуну довго тримає тепло, але вразливий до корозії. З чавуну частіше за все виготовляють пательні та гусятниці.

Кухонний посуд з нержавіючої сталі є зручним і гігієнічним. Він чудово виглядає, легко миється та слугує довго. Разом з тим, посуд з нержавіючої сталі боїться значного перегріву, що може призвести до втрати блиску та утворення на його стінках оксидних плям.

Емальований посуд виготовляється зі сталі, яка покривається емаллю. Таке покриття є абсолютно нейтральним, як для металу, так і для їжі. Недоліком емальованого посуду є нестійкість його покриття до сильного механічного впливу, через що емаль може тріскатися чи ламатися. Пошкоджена емаль посуду робить непридатним його подальше використання через шкідливий вплив на здоров'я людини.

 

Емальований посуд
 

Керамічний кухонний посуд призначений для приготування їжі в мікрохвильових печах та духових шафах. В процесі приготування їжі кераміка вбирає воду, а потім зворотно її віддає, роблячи, в такий спосіб, страву особливо смачною.

Посуд з вогнетривкого скла також використовується для мікрохвильових печей та духових шаф. Такий посуд не можна ставити на кухонні плити. Скло не вступає в хімічну реакцію з харчовими продуктами, що дозволяє зберігати стравам смакові якості.

Тефлоновий посуд являє собою сталеві або алюмінієві моделі покриті спеціальним полімером, який володіє антипригарними властивостями. Тефлонові поверхні можуть бути гладкими або пористими. Такий посуд має легку вагу та зручний в користуванні.

З силікону виготовляють різноманітні форми для випікання. Цей матеріал є м'яким та гнучким, володіє антипригарними властивостями, але не довговічний.

Скільки каструль та сковорідок має бути на кухні

Як то кажуть, хороших речей не буває забагато. Це стосується і посуду, в тому числі кухонного. Втім, ми завжди чимось обмежені, чи то розміром кухні, чи то скринями, де можна зберігати кухонне приладдя. Тому актуальним стає питання оптимальної кількості каструль та сковорідок в домі.

Тривалий час превалювала думка, що кількість кухонного посуду залежить від величини родини – чим більше членів сім'ї, тим і каструль з пательнями має бути більше. А ще й розміри їх повинні бути соліднішими. Насправді ж, кількість кухонного посуду визначається різноманітністю страв, які готує домашня господиня.

Оптимальна кількість каструль, що має бути присутня на кожній кухні, складає від чотирьох до п'яти. Ідеально на кухні мати одну невеличку каструлю об'ємом в один літр, чотири середні (по дві – дволітрові та трилітрові), а також одну велику на п'ять літрів.

Стосовно сковорідок – оптимальна їх кількість на вашій кухні має складати три. Тут повинна бути присутня одна велика з кришкою та дві менші, серед яких одна чавунна.

 
Різновиди кухонних ножів. Призначення та вибір


Різновиди кухонних ножів. Призначення та вибір
Детальніше
 
 

Купувати кухонний посуд можна і поштучно, але краще придбати в наборі, де є все необхідне. До того ж кухонний посуд в наборі завжди коштує менше, ніж все те саме поодинці. Якщо ви все ж таки вирішили купувати окремо, зауважте, що кришок можна купити менше. Враховуючи стандартні розміри деяких каструль та сковорідок, для двох таких елементів посуду можна придбати одну спільну кришку. Кришки бажано купувати з прозорого термостійкого скла, що містять клапан для випуску пари. На ручках сучасних кришок бувають вмонтовані градусники, які показують температуру усередині посудини, що також може стати пріоритетним у виборі кришки для каструлі або сковорідки.

Придбати необхідний кухонний посуд ви можете в мережі магазинів Лора, де представлений широкий асортимент товарів для приготування їжі та сервірування обіднього чи святкового столу. Ми пропонуємо лише якісні товари, виготовлені із нешкідливих сучасних матеріалів, як в наборах, так і окремо.