Щоразу під час сніданку, обіду чи вечері ми користуємося посудом. Під час ранкового поспіху немає часу замислюємося з якої тарілки чи чашки поїсти чи випити чашку кави. Ніхто не думає, що вони можуть грати ще якусь роль, крім свого основного завдання - бути ємністю для їжі чи пиття. Але саме тарілки, чашки, склянки та келихи здатні перетворити звичайний прийом їжі на справжнє свято. Гарний сервіз створює затишну атмосферу і надає навіть звичайній страві урочистого вигляду. Крім того, він може вважатися ще й оригінальною частиною декору і радувати око не тільки, коли стоїть за обіднім столом, але і коли гарно розміщений на полиці.
Благо з покупкою та вибором посуду зараз немає жодних проблем. Широкий асортимент різноманітних наборів пропонують спеціалізовані мережі магазинів. І, щоб купити сервіз і не помилитися, необхідно для початку ознайомитись які вони бувають, з чого роблять, якої комплектації та на яку кількість персон розраховані обідні та десертні набори, чайні та кавові сервізи та питний посуд.
Зміст
- Посуд для напоїв
- Функції - для приготування напоїв, для подачі та зберігання напоїв. Так, глеки можуть використовуватися для приготування та змішування домашнього лимонаду. При цьому склянки та келихи використовують для подачі напоїв на стіл, а графін відмінно підходить для зберігання алкоголю.
- Вміст – холодні напої, гарячі напої та спиртне. Склянки відмінно підходять для води, соку, коктейлів. У виробах із подвійним дном можна подавати гарячі напої типу глінтвейну чи какао. А різні келихи, чарки та стоси призначені для спиртних напоїв.
- Колір - прозора та кольорова. Так, посуд з прозорого скла є традиційним і часто використовується. До кольорового посуду відносяться келихи та фужери з товстого кольорового скла, які відмінно підходять для свята.
- Форма - кругла, звужена догори, бочкоподібна, пузата типу барила, квадратна. Для алкогольних напоїв форма посуду має велике значення, тому що дозволяє відчути багатий аромат дорогого та ексклюзивного алкоголю.
Види сервізів та посуду для напоїв
Столові сервізи використовують для перших та других страв, а також закусок. Витончені супниці та красиві тарілки складають єдину композицію завдяки кольору та різним малюнкам. Десертні сервізи використовують для десертів та солодощів. У повному варіанті такий набір представлений чашами для фруктів і цукерок, мороженицями та всілякими стравами для тортів та тістечок.
Чайні сервізи як зрозуміло з назви, підходять для чаювання. Основні предмети в них – це чайник та чашки. Також вони можуть комплектуватись молочником, підставками для варення та іншими виробами.
Кавові сервізи мають таку ж кількість предметів, як і чайні, але з однією відмінністю – чашки у них будуть меншого розміру.
Посуд для напоїв не менш важливим моментом трапези. Вона представлена різноманітними келихами, склянками, чарками, чарками, а також глечиками та графинами.
Столові обідні набори: особливості та призначення
Головні характеристики
Набір посуду в одних господинь є різноманітними за кольором, формою і стилем предметами, деякі з яких при цьому можуть бути одного дизайну або кольору.
Інші ж господині навпаки вибирають комплекти, яких зараз величезна кількість на будь-яке побажання і вимогу. Крім того, вони стануть продовженням вашого стилю і допоможуть створити атмосферу для будь-якого випадку, від щоденних вечерь на самоті або в родинному колі до побачень з коханими або зустрічей з друзями.
Столовий сервіз - це набагато більше, ніж просто набір посуду, виконаний в одному стилі і призначений для зберігання та подачі їжі. У ньому передбачені предмети як загального, і персонального користування. Так, тарілки використовуються кожною індивідуально, а великою стравою, супницею, салатником та соусником можуть користуватися всі учасники трапези.
Види та матеріали
Столові сервізи розраховані на різну кількість осіб. Довгий час популярними були обідні сервізи на 12 та 6 персон, а сьогодні великим попитом користуються на 4 та 2 особи. Комплекти, розраховані на більше учасників обіду ідеально підходять для святкового столу, а варіанти на 4 і 2 персони відмінно підійдуть для щоденного використання в колі сім'ї.
Звичайний набір передбачає наявність чотирьох типів тарілок по 12, 6, 4 або 2 шт кожної. До нього додаються різні предмети для загального користування - супниці, салатники, сільнички, великі страви, соусниці та багато іншого. Число всілякого посуду в одному комплекті може досягати до 50 штук, від чого часто залежить і його вартість.
Коли ви купуєте столовий посуд, будь-то повсякденний або для гостей, вам потрібно вибрати з широкого спектру матеріалів саме той, який найкраще підходив би за функціональністю та призначенням. Порцеляна, кераміка, скло, кістяна порцеляна і фаянс. Кожен матеріал має свої якості, особливості, цінові категорії та недоліки. Щоб прийняти правильне рішення при виборі посуду, корисно дізнатися про плюси та мінуси кожного матеріалу.
Для святкових обідів купують порцелянові сервізи, які довго зберігають температуру їжі та відрізняються витонченістю. Порцеляна часто має висококласний вигляд, що підходить для більш офіційних обідніх заходів, але його також добре використовувати кожен день, щоб надати їжі більш елегантному вигляду.
Для повсякденного використання добре підходить посуд зі скла, кераміки та фаянсу. Кераміка найекологічніша, тому що виготовлена з глини. Вартість керамічних виробів нижча, ніж фарфорових. Скляне начиння міцне, термостійке, не боїться кухонної хімії і його можна мити в посудомийній машині.
Посудні комплекти з кістяної порцеляни володіє особливою вишуканістю, білизною, дзвінкістю і чудово підходять для святкового столу.
Сучасні дизайнери створюють просто величезну кількість різноманітних варіантів та стилів сервізів. У магазинах представлені як стандартні комплекти на кожен день, так і святкові або у східному стилі для суші.
Їхній дизайн може бути як класичний вишуканий, так і східний або популярний нині мінімалістичний і відповідний будь-якому простору. Представлено величезну кількість колірних рішень, починаючи від звичного білого і закінчуючи чорними та різнокольоровими. Формою тарілки можуть бути як стандартні круглі, так і овальні або квадратні.
Критерії вибору
При виборі посуду важливо звернути увагу на кілька важливих факторів, які допоможуть вам не зробити помилок та купити столовий сервіз для створення святкової атмосфери.
Враховуйте також і комплектацію – заздалегідь вирішіть на скільки людей вам необхідна кількість посуду. Зверніть увагу на зовнішній вигляд і матеріал виготовлення, тому що важливо, щоб вона служила якомога довше і при цьому гармонійно поєднувалася з інтер'єром кімнати. Враховуйте і виробника, яким ви зможете зробити висновки про якість виробу. Так як тільки по-справжньому якісне начиння, витримає випадкове падіння з невеликої висоти та миття в посудомийній машині.
Виконані в холодних тонах всілякі розписні візерунки на тарілках сприяють зниженню апетиту. Це може бути корисним тим, хто стежити за своєю фігурою та здоров'ям.
Чайні та кавові сервізи
Особливості та відміни
Комплекти для чайних та кавових церемоній - це гарні набори чашок та блюдець, які асоціюються із затишними вечорами, посиденьками з друзями та солодким завершенням святкових застіль. Форма всіх предметів сервізу, як правило, витримана в одному стилі та кольорі.
Існують два різновиди таких наборів - сервіз для чаю та кавовий сервіз. Свої назви вони отримали через чашки, а точніше їх розмір.
Так для чаю передбачені чашки більшого розміру, а для кави відповідно меншого. Відмінності є також і у формах чашок. Чайні мають форму піали з ручкою та їх обсяг зазвичай буває 200-250 мл.
Кавові за обсягом значно поступаються чайним. Тут їх ємність безпосередньо залежить від міцності - чим міцніша кава, тим менше за обсягом кавова чашка. При цьому існує окремий набір для кавових напоїв типу латте або капучіно. Чашки в них мають довгасту форму, а об'єм може досягати 300 мл.
За кількістю предметів такі сервізи найчастіше розраховані на 6 осіб. Кавовий сервіз на 4 особи прийнято вважати сімейним. Комплектація чайного сервізу в основному складається з - чайника, молочника, цукорниці, чашок та блюдець.
Найчастіше посуд для чаю та кави може бути виготовлений з порцеляни. Цей матеріал одночасно естетичний та практичний, також він добре зберігає тепло та досить міцний. Скло міцніше ніж порцеляна, але не любить різких перепадів температури.
Фаянс практичніший у використанні та недорогий. Кераміка також доступна за ціною. При цьому вона є термостійкою і абсолютно безпечною для здоров'я.
Правила використання
Для приємного проведення часу за чашкою чаю або кави потрібно подбати про придбання гарного сервізу, асортимент яких на сьогоднішній день просто величезний. Різні дизайни, стилі, кольори та матеріали можуть поставити перед вами велике завдання як вибрати чайний сервіз правильно.
Перед тим як купити сервіз для кави слід врахувати в яких випадках ви його використовуватимете - щодня пити в колі сім'ї вдома або подавати напої гостям. Цей важливий критерій визначить ваш вибір.
Слід врахувати і сам напій, для якого необхідний той чи інший сервіз. Тут головне підібрати правильний і зручний посуд - для чаю підійдуть чашки зі зручними ручками та блюдцями, для еспресо маленькі чашечки об'ємом 60 мл, для капучіно чашки зі скла та порцеляни великого об'єму, а для класичної кави переважно наявність кавника в комплекті.
Огляньте набір візуально, потім подивіться обсяг чашок і комплектацію. Перед покупкою уточніть, хто є виробником, оскільки відомі компанії виготовляють посуд з якісних та безпечних матеріалів. Рекомендуємо робити такі покупки у перевірених продавців або у мережі магазинів Lora.
Посуд для напоїв
Типи, специфіка та призначення
Посуд для напоїв представлений величезною різноманітністю ємностей для пиття, сервірування та зберігання напоїв. Сюди входять склянки, келихи, чарки та чарки, а також глечики, графини та всілякі набори для вина, для води або віскі. Такий посуд може бути використаний для води, соку, лимонаду, вина, шампанського та міцних алкоголю. Розібратися в тому який напій слід подавати в якомусь посуді і з чого його роблять спробувати в нашому огляді.
Найпопулярнішим матеріалом для виробництва питного посуду є скло. Цей матеріал має винятково позитивні якості. Скляний посуд зручний в експлуатації, простий у догляді, невибагливий у зберіганні і досить міцний, щоб витримувати необхідні навантаження. Зі скла роблять келихи для вина та шампанського, міцні глеки та графини, масивні склянки для віскі та коктейлів, чарки та чарки для міцного алкоголю, склянки для соку та води.
По типу питтєвий посуд можливо розділити виходячи із наступних критеріїв:
Призначення та правила підбору
Склянки ідеально підходять для подачі води, соку, лимонаду та коктейлів. Келихи та чарки використовують виключно для алкогольних напоїв і поділяють за типом - келихи для вина об'ємом 260-300 мл, фужери для шампанського 160-180 мл, коньячний - на 250-500 мл, коктейльний - на 250-300 мл, келих для вина бочкоподібним дном та об'ємом до 200 мл, чарки для горілки та лікеру по 50-65 мл.
Купити тарілки, чашки та склянки можна і окремо, але для створення неповторної святкової атмосфери або прикраси інтер'єру їдальні слід все-таки звернути увагу на різноманітні столові та чайні сервізи, набори для вина, набори для віскі або набори для води, які не залишаться. непоміченими вашими гостями і будуть тішити вас довгі роки.