У ХХ ст. винороби істотно покращили органолептичні показники напоїв, а нейрогастрономісти довели, що форма і обсяг келиха впливає на смакові якості вина. Ці два показники можуть істотно підвищити рівень задоволення від самого процесу розпивання. Сприйняття напою залежить багато в чому від його аромату, а форма посудини впливає на інтенсивність дії вина на рецептори. Вона загострює ретроназальной ефект – нюх після ковтка.
Існує кілька типів келихів: Бордо, Бургундія, Під біле вино, Флейта. Всі вони представлені в магазині посуду Lora.
Келихи Бордо характеризуються чашею без кутів і вигинів. Ємність цієї моделі – 370 мл, є варіанти, які вміщують від 200 до 900 мл напою. Підходить для червоних вин типу бордо: каберне, мерло, совіньон. |
|
Келих Бургундія від моделі Бордо відрізняється формою чаші – тут вона більш кругла і схожа на кулю. Призначений для червоних вин піно нуар. |
|
Оригінальним варіантом Бургундії є набір келихів «Хельга» торгової марки Lora. Вони виготовлені з найтоншого богемського скла і мають тонку довгу ніжку. Келихи відрізняються витонченою ромбовидної чашею, яка розширюється вгорі. Значний обсяг (610 мл) необхідний для того, щоб складний аромат вина міг розкритися найкращим чином. |
|
Форма келихів для білого вина майже повторює Бордо, але обсяг келихів цього типу значно менше (200-260 мл). Набір «Камея» виготовлений з високоякісного богемського скла. Прозорі стінки передають справжній колір напою, а U-подібна форма чаші – розкриває його букет. |
|
Чудовим доповненням будь-якого застілля стане декантер. У нього переливають вино з пляшки, щоб воно подихало. Для цього нижню частину декантера роблять широкою, а верхню – вузькою. Декантування забезпечує не тільки аерацію, а й відділення осаду, що сприяє підвищенню смакових якостей благородного напою.