Вважається, що китайці винайшли фарфор для того, щоб пити чай. Цей матеріал є міцним і гнучким, що дає можливість виготовляти з нього тонкостінний посуд непростої форми. Також він абсолютно непроникний для газу і рідини, що робить його ідеальним для чаювання.
Чайний сервіз зазвичай складається з чайника (іноді чайника і окремого заварника), кількох чайних пар, цукорниці і, необов'язково, молочника.
Зовнішній вигляд чайника в фарфоровому сервізі визначається, перш за все, стилем виконання сервізу в цілому. Наприклад, англійці, визнані європейські любителі чаю, виробили свій власний стиль. В англійських сервізах чайники витягнуті вгору, з довгим, вишукано зігнутим носиком, чашки сферичні або теж витягнуті, нагадують літери U або V, часто на невеликій ніжці. Азіатські традиції зазвичай допускають наявність широкого, але низького чайника і подібних широких чашок. Це зручно, коли чаювання триває довгий час (англійці були схильні пити чай не дуже довго, але часто): для того щоб чай в чашці швидко охолоджувався і його можна було доливати знову і знову. Чайник для чаю, незалежно від стилю, повинен мати конструкцію, яка не дозволяла б більшості чаїнок потрапляти в чашку через носик. Зазвичай, в порцелянових чайниках і заварниках між ємністю чайника і його носиком існує невеликий прошарок з безліччю отворів. Звичайно ж, таким чином неможливо повністю уникнути попадання чаїнок в чай, але це допомагає. Для України характерна традиція двоетапного заварювання. Це означає, що концентрована «заварка» спершу готується в маленькому заварничку, а потім розбавляється в чашці окропом з великого чайника.
Також до складу сервіз входять чайні пари. Чайна пара – це чашка з блюдцем. Зазвичай, в сервізі їх буває від чотирьох до дванадцяти. Цукорниця повинна бути з кришкою, яка добре закривається, оскільки цукор дуже добре вбирає вологу з навколишньої атмосфери разом зі сторонніми запахами. Молочники в чайних сервізах є не настільки необхідним предметом, як перераховані вище, і не обов’язково купувати чайний сервіз з молочником, якщо ви не любите чай з молоком. Крім перерахованого вище, до чайного сервізу можуть входити порцелянові блюда або кошики для печива і пиріжків, розетки для варення, цукерниці. Вибираючи фарфоровий чайний сервіз, варто звернути увагу на якість порцеляни. Якісні фарфорові вироби просвічуються на світло. Також можна взяти металеву ложечку і обережно постукати нею по чашці, тримаючи її за вушко. Справжня порцелянова чашка видасть мелодійний звук.
Обов'язково звертайте увагу на стиль сервізу. Він не повинен дисонувати з вашим житлом. В інтернет-магазині Lora представлений широкий асортимент порцелянових чайних сервізів. Більшість з них універсальні і підійдуть практично для будь-якого застілля. Однак, якщо ви відчуваєте хоча б найменші сумніви або важко зробити вибір, звертайтеся до наших продавців-консультантів, і вони допоможуть вам зробити правильний вибір.