Пити витримані бренді, віскі і коньяк слід зі спеціального посуду. Існує ціла філософія питної естетики. Вона бере початок від давньогрецьких бенкетів та об'єднує традиції багатьох країн. Келихи для напоїв преміум-класу виготовляють з високоякісного скла. Посуд для бренді (коньяк теж входить в цю класифікацію) і віскі має різну форму і об'єм.
Естетика споживання коньяку і бренді
Бренді і коньяк – близькі по духу, але різниця між ними є, коротко її можна сформулювати так: будь-який коньяк – це бренді, але не всякий бренді є коньяком. Справжній коньяк виробляють в французькій провінції Шаранта з сортів винограду, які там ростуть. Цей факт не заважає вітчизняним виробникам робити непогані напої за схожою технологією і не моргнувши оком називати їх коньяками.
Бренді отримав назву від німецького терміна branntwein – вино, яке перегнали. Все бренді є дистилятом. Розрізняються вони тільки по сировині, з якої були зроблені:
- коньяк, арманьяк, шеррі-бренді отримують з виноградного вина;
- чачу, ракію, граппу – з виноградного жмиху;
- сливовицю, кальвадос, кіршвассер – з ягід та інших фруктів.
Для бренді і коньяку найчастіше застосовують класичні келихи, які називаються сніфтер або бренді глас. Слово сніфтер походить від англійського дієслова sniff – нюхати. Саме такий посуд застосовується на дегустації напоїв класу extra old, які мають не менше 6 років витримки.
Канонічні сніфтери відрізняються широкою чашею і вузьким верхом. Яскравий приклад келихів цього типу – набір «Афіна». Широке денце в поєднанні з завуженим верхом допомагає відчути аромат напою. Що старше коньяк, то глибше і приємніше його аромат. Щоб насолодитися букетом, напоєм заповнюють тільки найширше місце в чаші. Потім беруть келих і зігрівають його долонями. Після цього посудину підносять до носа і вдихають аромат, який сконцентрувався в верхній частині келиха. Обсяг сніфтеру може бути від 150 до 900 мл.
Як і в кожній галузі, виробники коньячних келихів не зупинилися на класиці. Рідний брат сніфтера – wobble glass. Верхня частина повторює форму класичного зразка, але замість ніжки келих має скляний гострий шип. Модель з ефектом неваляйки обертається навколо осі і перемішує напій, допомагаючи йому розкрити свій букет в повній мірі. |
|
Гібридний варіант – pipe snifters – це поєднання класики з кальяном, їх ще називають трубчастими келихами. Зустрічається поки рідко, але стрімко завойовує популярність. |
|
Сьогодні не вважається поганим тоном, якщо бренді і коньяк подають в товстостінних склянках олд фешн, грушовидних келихах ноузінг і навіть в чарках шотах. |
З чого п'ють віскі?
Шотландські та ірландські віскарики, як їх ніжно називають у нас, мають високий рейтинг в українських споживачів. Односолодовий і купажирований віскі відрізняються технологією виробництва, але п'ють їх з однакових склянок і келихів. Класика жанру – «товстостінний стакан» з злегка завуженим верхом залишається в тренді, але на ринку посуду для міцних алкогольних напоїв з'явилися й інші варіанти.
Спеціально для шотландського віскі був розроблений келих Glencairn Whisky Glas Nosing – гленкерн ноузінг. Його відмінною рисою є наявність грушоподібної чаші з витягнутим верхом і товстої масивної ніжки. Широка чаша сприяє посиленню аромату віскі, вузьке горлечко дозволяє відчути букет напою. Колір віскі добре видно через прозоре скло.
Досить несподівані варіанти – склянки для віскі з кулею. Товстостінні склянки класичної форми використовують для купажованих напоїв. Такий посуд купують, щоб побажати людині удачі. Склянки з кулею вважаються фартовими, їх купують друзям, у яких хороший смак і відмінне почуття гумору.